Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Victoriano Moreno

De 8 van Impressed by Plantin: Eltipo

Grafisch kunstenaar Eltipo engageert zich om nieuw werk te creëren geïnspireerd op de collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus. Eltipo is gespecialiseerd in typografie, illustratie, grafisch ontwerp en muurschilderingen.

De collectie houtblokken staat nu online in hoge resolutie op www.impressedbyplantin.be. Om te inspireren en te creëren. Acht Antwerpse kunstenaars krijgen carte blanche om met de collectie aan de slag te gaan. Eén van de ambassadeurs is Eltipo.

80’s kid Eltipo verhuisde van een klein dorp in de Kempen naar Brussel om aan Sint-Lucas Grafische vormgeving te studeren. Nu woont en werkt hij in Antwerpen. Als designer ontwerpt hij zowel handgetekende als met de computer gevectoriseerde typografie, maakt hij illustraties, schildert hij murals voor de retail & hospitality sector en zoveel meer.

Hij schrikt er niet voor terug om nieuwe skills aan te leren of verschillende media te gebruiken, en laat zich inspireren door verschillende subculturen, zoals extreme sporten, tattoo art, motocross, sign painting & graffiti. 

Wat is je levensmotto?

"Fail better." 

Was je als kind ook al creatief? En hoe is dat geëvolueerd naar een fulltime bezigheid?

"Ik ben opgegroeid in de carrosserie van mijn vader waar ik op jonge leeftijd handen al mee de handen vuil maakte en experimenteerde met verf. Zo voorzagen we onder andere helmen en fietsen van een likje ‘custom paint’ en ontwierpen we stickers voor motocross brommers. Daarom koos ik ook voor Sint-Lukas Brussel, waar ik grafisch ontwerp in de beeldende kunst studeerde. Mijn eerste job was bij Bell Helmets waar ik helmen ontwierp voor F1-piloten en verantwoordelijk was voor het grafisch departement. Daarna verhuisde ik naar Antwerpen om te beginnen werken bij ontwerpstudio Pinkeye. Daar werd mijn horizon van grafisch ontwerp echt verbreed door te werken voor commerciële merken, interieurs en horecazaken. Na vier jaar in dienst te zijn, vond ik het tijd om mijn eigen pad te zoeken. Als zelfstandige kon ik zelf kiezen waar ik op focuste: typografie, uitvoering, persoonlijk werk en dingen creëren met mijn handen."

Hoe zou je wat je doet omschrijven? 

"Ambachtelijke ontwerper."

Hoe vind jij de balans tussen het creatieve en het ondernemende? 

"Het is belangrijk om stil te staan bij je carrière en te zien of dit nog in lijn ligt met je ambitie. Haal je nog voldoening uit je werk, is het nog uitdagend? Jaarlijkse doelstellingen vooropstellen zorgt ervoor dat je - al dan niet bewust - ergens naartoe werkt, en dat je zowel creatief als als ondernemer blijft groeien."

Waar kan jij het beste creatief zijn? 

"In mijn eigen atelier/studio, die momenteel nog in volle opbouw is."

Herken je jezelf in de persoon van Christoffel Plantin?

"Niet helemaal: Christoffel Plantin was een echte ondernemer met een visie. Zijn focus lag echt de groei van zijn bedrijf en dat in alle glorie doorgeven aan de volgende generatie. Ik zie mezelf eerder als een individu, een creatieve maker. Ik wil vooral zelf dingen kunnen bedenken en uitvoeren, en niet te veel bezig zijn met het zakelijke." 

Wat trekt je zo aan in de collectie of waar zie jij de link tussen jou en de collectie? 

"De ambacht en passie waarmee de collectie gemaakt is. Elke letter, beeld en illustratie van de collectie is zorgvuldig met de hand uitgesneden uit hout. Iets ontwerpen is voor mij slechts een deel of het begin van een werk. Het wordt echt interessant wanneer dit kan omgezet worden naar iets tastbaars: een muurschildering, een sculptuur uit hout, een werk om tegen de muur te hangen… Iets creëren met eigen handen geeft zoveel meer voldoening dan een hele dag achter een computer zitten."

Nieuwsgierig? Bekijk Eltipo's werk op:
eltipographic.com en instagram.com/eltipographic

 


Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief