Overslaan en naar de inhoud gaan
Ets van een sterrenhemel op een kerkhof © Collectie Stad Antwerpen, Museum Plantin-Moretus

Masterclass | Tonale etstechnieken

Op 24 november 2024 geeft Ad Stijnman een masterclass in het kader van de grafische experimenten die te zien zijn in de tentoonstelling Ensors staten van verbeelding.

zondag 24 november 2024 van 10:00 tot 16:30

Ensors eerste grafische experimenten dateren van 1886, en tegen 1904 had hij een indrukwekkende verzameling van 129 zink- en koperplaten gemaakt. Vanaf 1888 begon de kunstenaar zelfstandig met zuur te werken om lijnen en tonen in de plaat te etsen. De experimenten met verschillende etstechnieken waarmee tonen kunnen worden gecreëerd voegden een nieuwe dimensie toe aan zijn grafiek. 
 
Het programma omvat een hands-on verkenning van een dozijn verschillende toonetstechnieken, waaronder stuifgrein aquatint, gietgrein en zwaveltint, die deels in verband kunnen worden gebracht met de prenten van James Ensor. Deze masterclass biedt niet alleen een unieke kans om technische vaardigheden te ontwikkelen, maar ook om deel te nemen aan het onderzoek naar Ensors grafische technieken. Door te experimenteren met reproduceerbare technieken, zullen deelnemers nieuwe perspectieven ontwikkelen op Ensors werk.

 

Programma

De dag begint om 10 uur, waarbij alle materialen en instructies worden verstrekt. Deelnemers zullen de kans krijgen om per persoon twee tot drie koperplaten te bewerken en per plaat verschillende afdrukken te maken. Na het ochtendprogramma is er een korte pauze gevolgd door een eerste afdruksessie tot 13 uur. Nadien wordt er verder gewerkt aan de afdrukken, met tijd voor het bijwerken van de platen en het maken van eventuele herdrukken. De dag eindigt om 16.30 uur 
 
Deze Masterclass vereist voorkennis van de etskunst: er wordt verwacht dat deelnemers in staat zijn om zelfstandig een ets te maken en af te drukken. Instructies zullen vooraf worden uitgedeeld en besproken, en al het materiaal wordt voorzien. Ad Stijnman begeleidt de Masterclass. Het museum zorgt voor koffie, thee en lunch. Heb je vragen over het niveau van deze masterclass en de nodige vaardigheden? Neem dan contact op met Willemijn Stammis via het mailadres willemijn.stammis@antwerpen.be

Wees klaar om je artistieke horizon te verbreden en je te laten inspireren door de meester van verbeelding, James Ensor. 

 

Praktisch

Wie?

Vanaf 16 jaar
De workshop vindt plaats vanaf 8 deelnemers. Maximum aantal personen: 12

Waar?

In het Printlab, het atelier in het Museum Plantin-Moretus 

Wanneer?

Op 24/11, van 10 uur tot 16.30 uur

Kostprijs?

120 euro per persoon

Reserveren?

Reserveer je ticket

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief