Overslaan en naar de inhoud gaan
MPM_Museumnacht

Museumnacht 2024

Zie het Museum Plantin-Moretus in een nieuw nachtlicht. Met je Museumnachtticket geniet je een avond lang van wondermooie activiteiten.

zaterdag 3 augustus 2024 tot zondag 4 augustus 2024 van 19:00 tot 1:00

Betoverende binnentuin

We toveren onze binnentuin om tot een wonderlijke wereld vol sprookjesachtige taferelen. De poëtische lichtspelen van de Machienerie worden vergezeld door Gregoriaans gezang via de klankinstallatie SILENTII.

 • Binnentuin, doorlopend, van 19 tot 01 uur

Drukken zoals Plantin

detail van een oude drukpers foto: Ans Brys

Leer drukken zoals in de tijd van Plantin. Tijdens een drukdemonstratie kom je alles te weten over drukken met loden letters. Hoe worden letters gemaakt, hoe zet je die letters tot zinnen en hoe maak je die vast tot een blad? Hoe breng je de inkt aan en hoe verschijnt uiteindelijk alles op papier? Maak het zelf mee op de Vrijdagmarkt.

 • Vrijdagmarkt, doorlopend, van 19 tot 01 uur

Eva Kamanda vertelt

Anna Perger

(Stem)actrice Eva Kamanda dook in het museumarchief. Tijdens Museumnacht komt ze terug tevoorschijn met een poëtische vertelling over een vrouw. Onmisbaar was ze, in de tijd en het huis van het geslacht Plantin-Moretus. Kamanda een mooie tekst die ze voorbrengt in de intieme setting van het 18de-eeuwse salon.

In 2025 start het vrouwenjaar in het Museum Plantin-Moretus. Tijdens Museumnacht krijg je een heerlijke voorproever.

 • Salon, 20-20.15 uur, 22-22.15 uur en 00-00.15 uur

Speedtour 'vrouwen van het museum'

Ans Brys

Jo is één van onze museumgidsen. Hij leidt je rond en blikt vooruit naar het vrouwenjaar in Museum Plantin-Moretus. Verzamel in de traphal en sluit aan bij een van de speedtours. Je komt meer te weten over de belangrijke vrouwen ten tijde van Plantin-Moretus.

 • Traphal, 20.30-21 uur, 21.30-22 uur*, 22.30-23 uur, 23.30-00 uur 

* De rondleiding om 21.30 wordt begeleid door een tolk Vlaamse Gebarentaal.

Weven met het atelier van Eva V.

Eva weeft in een kamer vol wandtapijten. Ze nodigt je uit om een stukje mee te weven op een groot, eenvoudig weefraam. Stukje bij beetje zie je hoe er een kunstwerk ontstaat. Je kiest zelf hoe lang je blijft. Meehelpen mag, gewoon toekijken mag ook.

 • In het museum, 19.30-00.30 uur

Raamconcertjes

Victoriano Moreno

Geniet op de Vrijdagmarkt van mini-concertjes die weerklinken uit de ramen van Museum Plantin-Moretus. De melodieën van de muzikanten van Stadscanvas verwelkomen jou en de buurt rond het museum.

 • Op de Vrijdagmarkt, 19-19.30 uur, 21-21.30 uur

  Info & tickets

  www.museumnacht.be.

  Museum Plantin-Moretus

  Unesco werelderfgoed

  Slogan icons

  Meld je aan voor de nieuwsbrief