Overslaan en naar de inhoud gaan

Op-en-top getekend

Expo met Vlaamse topstukken

Recent werden tweehonderd tekeningen uit het Museum Plantin-Moretus toegevoegd aan de Vlaamse topstukkenlijst. Deze zomer presenteren we 25 van deze topstukken, unieke tekeningen uit de zeventiende eeuw.

 

Vlaamse topstukkenlijst

Het Museum Plantin-Moretus was al goed vertegenwoordigd in de Vlaamse topstukkenlijst. Recent zijn er nog eens tweehonderd tekeningen aan toegevoegd. Het gaat om werken van vaste waarden als Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck en Jacob Jordaens. Maar ook Hendrick van Balen, Otto van Veen, Jan Fijt en anderen zijn erbij.

Zomerexpo

Vanaf 11 juli 2020, een hoogdag voor de Vlaamse Gemeenschap, zal een selectie van 25 unieke tekeningen uit de zeventiende eeuw te zien zijn in het museum. Het zijn studies, ontwerpen en afgewerkte kunstwerken. Bijna alle kunstenaars werkten - kort of lang - in Antwerpen, het artistieke centrum van de Zuidelijke Nederlanden. De expo Op-en-top getekend loopt tot en met 30 augustus 2020.

12-jarige Rubens

Blikvanger is een schetsboek dat Peter Paul Rubens maakte toen hij 12 jaar was. Het is een van de vroegst bekende tekeningen van de kunstenaar. Hij maakte deze schetsen als beginnend kunstenaar naar een reeks 16de-eeuwse prenten met de Dodendans van Hans Holbein, en die getuigen al van zijn grote talent. Het kopiëren van prenten maakte deel uit van de vorming van kunstenaars en werd ten tijde van Rubens veelvuldig aangeraden.

Deze zomerexpo is nog maar een voorsmaakje van onze plannen voor 2023. Dan plannen we een tentoonstelling met 100 Vlaamse topstukken, 100 tekeningen die erkend zijn als Vlaamse topstuk

Iris Kockelbergh, directeur Museum Plantin-Moretus

Praktisch

  • tijdelijke expo van 11 juli t/m 30 augustus 2020
  • van dinsdag t/m zondag, 10 - 17 uur
  • de expo is gratis te bezoeken met een toegangsticket tot het museum
  • koop je ticket vooraf online

 

 

 

 

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief