Overslaan en naar de inhoud gaan

Van crabbelinge tot carton

Tekeningen van Bruegel tot Rubens

Met deze tentoonstelling toont het Museum Plantin-Moretus de 100 mooiste oude tekeningen uit Vlaamse collecties. Het geheel vormt een verbluffend én representatief overzicht van de tekenkunst in onze contreien in de 16de en 17de eeuw.

Met de tentoonstelling Van crabbelinge tot carton. Tekeningen van Bruegel tot Rubens in het najaar van 2023, plaatst het Museum Plantin-Moretus zijn topstukken, en deze van collega-instellingen in Vlaanderen, internationaal in de kijker. Deze expo toont de 100 mooiste oude tekeningen uit Vlaamse collecties. Samen geven ze een verbluffend overzicht van wie, waarom en hoe men in de 16de en 17de eeuw in onze contreien tekende.

Het is een unieke gelegenheid om enkele bijzondere kleppers naast elkaar te zien, zoals het schetsboekje van de 12-jarige Rubens, het 10m lange Panorama van Zeeland van Anthonis van den Wijngaerde en de uiterst zeldzame Italië-schetsboekjes van de beeldhouwer Pieter Verbruggen. En naast grote namen als Pieter en Jan Bruegel, Anthony van Dyck, Jacob Jordaens of Pieter Coecke van Aelst, zijn de prachtige en zelden getoonde bladen van minder gekende tekenaars als Jan van Stinemolen, Cornelis de Vos, Jan Boeckhorst, Godfried Maes en Jan Erasmus Quellinus een verrassende ontdekking.

“De bezoeker wordt uitgedaagd om voorbij het afgebeelde onderwerp te kijken naar het doel dat de tekeningen dienden, en waarom de kunstenaar daarbij koos voor bepaalde materialen, technieken, formaat en afmetingen.”

- Virginie D’haene, curator van de expo

Topstukken

De kwaliteit van de tekeningen die in Vlaanderen bewaard worden, is bijzonder groot. De Vlaamse overheid plaatste in 2020 en 2021 een groot aantal 16de en 17de eeuwse prenten en tekeningen op de topstukkenlijst. Het gaat om zeldzame topstukken van Bruegel, Rubens, Van Dyck, Jordaens, Otto van Veen, Jan Fijt en andere kunstenaars. Stuk voor stuk zijn het buitengewone of onmisbare kunstwerken zoals de in 2019 ontdekte, zeldzame tekeningen van Paul Vredeman de Vries en werken van Frans Floris, Paul Bril en Johannes Stradanus.

Het museum grijpt deze topstuk-erkenning aan om haar unieke tekeningencollectie in de schijnwerpers te plaatsen. Ze pakt uit met een overzichtstentoonstelling die illustreert wie, waarom en hoe men in de 16de en 17de eeuw bij ons tekende.

“Met een collectie van meer dan 75.000 objecten behoort het prentenkabinet tot de top vijftig van 's werelds belangrijkste prentenkabinetten. De collectie is opgebouwd rond Antwerpse kunstenaars, van 1500 tot vandaag. In de depots liggen Rubens, Van Dyck, Ensor en Panamarenko zij aan zij. ”

- Iris Kockelbergh, directeur

 

Combiticket Topstukken

Zeldzaam & onmisbaar

 

Tegelijkertijd presenteert de expo ‘Zeldzaam en onmisbaar’ in het MAS (31.10.23 tot 25.02.24) een volledig andere dimensie van de Vlaamse topstukkenlijst. Beroemde schilderijen van namen zoals Magritte, Bacon, Ensor, beelden, kostbaar zilver, middeleeuwse manuscripten en zeldzame meubels zullen allemaal daar te bewonderen zijn. Kunstwerken, manuscripten en artefacten vanuit heel Vlaanderen komen samen op één plek in deze unieke expo.

Lees meer >>

 

We bieden een combiticket aan waarmee je zowel 'Van crabbelinge tot carton' als 'Zeldzaam & Onmisbaar' kan bezoeken.
Boek het combiticket online. Het tijdslot dat je kiest, is geldig voor het Museum Plantin-Moretus.

Boek je combiticket

  • Kies de datum van bezoek
  • Kies het uur van bezoek
  • Kies Combiticket Topstukken
  • Houd het ticket na je bezoek aan het Museum Plantin-Moretus goed bij, want dat kan je nog verzilveren in het MAS (op dezelfde of een andere dag)

 

Internationale erkenning

The Getty Foundation selecteerde recent de tentoonstelling Van crabbelinge tot carton. Tekenen van Bruegel tot Rubens voor de beurs The Paper Project: Prints and Drawings Curatorship in the 21st Century. Dit internationale programma steunt jonge curatoren van prenten en tekeningencollecties in hun professionele ontwikkeling en in het opbouwen van expertise van kunst op papier. De beurs ter waarde van 81.000 euro biedt de curator van de tentoonstelling, Virginie D’haene, conservator oude prenten en tekeningen van het Museum Plantin-Moretus, de mogelijkheid om wereldwijd onderzoek te doen naar tekeningen en bij de geplande tentoonstelling een wetenschappelijke publicatie te voorzien.

 

Praktisch

  • Van crabbelinge tot carton. Tekeningen van Bruegel tot Rubens
  • Expo in het Museum Plantin-Moretus
  • Van 17 november 2023 tot 18 februari 2024
  • Open dinsdag t/m zondag, van 10 tot 17 uur. Met uitzondering van feestdagen.

Boek je ticket

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door het Museum Plantin-Moretus, Antwerpen, onder curatorschap van Virginie D'haene. Ze zal in een aangepaste versie te zien zijn in het Ashmolean Museum of Art and Archaeology, Oxford, getiteld 'Bruegel to Rubens. Great Flemish Drawings', van 22 maart tot 29 juni 2024, mede gecureerd door An Van Camp en Virginie D'haene. 

Deze tentoonstelling komt er met de steun van de Vlaamse Overheid en The Paper Project, een initiatief van Getty. Deze tentoonstelling is ook drager van het EU-voorzitterschapslabel.

      

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief