Overslaan en naar de inhoud gaan
vrouw zit op een bankje, gemaakt door architectuurstudent, in de binnentuin van het museum foto: LUCID

Woven Spaces

Studenten architectuur maken meubel op maat van het museum

Studenten uit het derde bachelor-jaar architectuur van de faculteit Ontwerpwetenschappen van UAntwerpen ontwikkelden een houten zitmeubel.

Vijf culturele plekken in Antwerpen treden op als gastheer en stellen enkele ruimtes open: het Museum Plantin-Moretus, het Snijders-Rockoxhuis, het FOMU, Kunstencentrum deSingel en Kasteel Middelheim.

De studenten kozen voor een van de locaties en gingen aan de slag. Ze onderzochten de architectonische mogelijkheden van hout aan de hand van verschillende ontwerpthema’s die eigen zijn aan het materiaal: vervlechting, tektoniek, stapelen, reliëf, ultralicht en ruimteraster. In 15 dagen leerden ze de basisvaardigheden van houtbewerking met handzagen en beitels. Zo leerden ze een materiaaltaal kennen die bijdroeg aan de architectonische ingreep die ze in de gegeven context passend vonden.

 

De resultaten zijn experimentele prototypes die dialogeren met de identiteit van de opgegeven ruimte en die staan voor een diepgaand, persoonlijk en sociaal geïntegreerd ontwerpproces. Ze zijn te bezichtigen tussen 1 april en 12 september 2022 op de deelnemende locaties.

In het Museum Plantin-Moretus kan je vier banken ontdekken: twee staan er aan het onthaal, de andere twee vind je in onze binnentuin.

Een organisatie van Faculteit Ontwerpwetenschappen (Universiteit Antwerpen), onder begeleiding van Mario Rinke (UAntwerpen), Leen De Brabandere (UAntwerpen) en Alessandro Tellini (ETH Zurich), in samenwerking met Snijders-Rockoxhuis, Museum Plantin-Moretus, FOMU, deSingel en Kasteel Middelheim.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief