Overslaan en naar de inhoud gaan
detail van een oude drukpers foto: Ans Brys

Hoogtepunten

In het Museum Plantin-Moretus ontdekt u niet alleen de oudste drukpersen ter wereld. Portretten van Peter Paul Rubens hangen aan de wanden en de fijnste meubels sieren het woonhuis. Ontdek hier welke hoogtepunten u zeker niet mag missen.

oude drukpersen in Museum Plantin-Moretus

De twee oudste drukpersen ter wereld

De boekdrukkunst bracht de communicatie in een stroomversnelling. Daarover getuigen de twee oudste drukpersen ter wereld. Zij werden gebouwd rond 1600 ... En meer dan vier eeuwen later bewondert u ze in het Museum Plantin-Moretus.

loden letters

Hendrik van den Keer (1540-1580), Grande musicque

De boekdrukkunst was ook een revolutie in de wereld van de muziek. De Gentse lettergieter Hendrik van den Keere leverde Christoffel Plantin 44 sets van stempels en –matrijzen. Met de set ‘Grande Musicque’ drukte Plantin koorboeken.

detail van kunstkabinet

Kunstkabinet met Palissander

Het museum heeft een rijke collectie antiek meubilair. Het kunstkabinet in palissanderen ebbenhout maakte zeker deel uit van het patrimonium van de Moretussen. De kast wordt onderaan gestut door vier ‘moren’. Een geleerde knipoog naar de naam ... Moretus.

De 36-regelige Gutenbergbijbel

De 36-regelige bijbel is een monument in de drukgeschiedenis. Het augustijnerklooster van Nürnberg schonk het in 1514 aan zijn nieuwe Antwerpse zusterinstelling. Toen dat klooster in 1522 werd opgeheven wegens lutherse sympathieën, kwam de bijbel op de markt terecht. Niemand weet hoe het daarna in de bibliotheek van Plantin belandde.

De stervende Seneca

Balthasar I Moretus was als humanist een grote bewonderaar van Seneca. Hij bestelde bij Rubens een schilderij over de Romeinse redenaar. De achterdochtige keizer Nero verplichtte Seneca in 65 na Chr. zichzelf te doden.

De grote bibliotheek

De grote bibliotheek is ingericht als een rijke 17e-eeuwse privé-bibliotheek. Christoffel Plantin startte ze op. Balthasar I en zijn opvolgers bouwden ze verder uit. De conservatoren van het Museum Plantin-Moretus breidden de uitgaven van de Officina Plantiniana zélf uit.

Theatrum Orbis Terrarum

Het ‘Theatrum Orbis Terrarum’ is de allereerste atlas ter wereld. De Antwerpenaar Abraham Ortelius creëerde zijn meesterwerk dankzij de beste zee- en landkaarten. De eerste uitgave van deze eerste atlas verscheen in 1570.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief