Wat is er te zien?
‘Missing Books Անյայտ աղբիւրներ’
Een mobiele installatie van Garine Gokceyan (PhD in Arts, Sint Lucas Antwerpen). ‘Missing Books’ vertelt over ondervertegenwoordigde en vaak ‘onzichtbare’ schriften. Deze ontwerpster ervaart zelf wat het betekent om geen boeken als richtlijn te vinden om te ontwerpen, en typografie te bespreken in haar moedertaal / het West-Armeense schrift.
- Doorlopend van 18 februari tot 2 maart.
- Inkomhal van het museum.
Mini-expo over talen en schriften
Je kan het werk bezichtigen van bachelorstudenten van Sint Lucas Antwerpen en artistieke nieuwkomers van Stadscanvas. Zij volgden het keuzevak ‘Een meertalige wereld: sociopolitiek en artistiek’ en bogen zich ook over een artistieke opdracht. Het resultaat zijn zelfgemaakte papieren zines, digitale beelden en enkele kalligrafische werken die de diversiteit en creativiteit van hun makers weerspiegelen.
- Doorlopend van 18 februari tot 27 februari.
- Zaal 8.
Drukdemonstraties
Onze drukkers demonstreren een replica van een 16de-eeuwse drukpers. Ze drukken een gedicht dat speciaal gemaakt werd voor de Dag van de Moedertalen.
- Doorlopend van 18 februari tot 2 maart.
- Zaal 7.
Wat is er te doen?
Creatieve workshops in het Printlab
Workshops met meesterkalligraaf en miniaturist Mohammad Tamim Sahibzad (Perso-Arabisch), grafisch kunstenaar Iman Sajirati (drukken op textiel).
- Vrijdag 21 februari, van 13.30 tot 16 uur.
- Printlab.
Oude boeken van dichtbij bekeken
Je krijgt de kans om oude boeken van dichtbij te bekijken in een ‘Show & Tell’. De conservator oude drukken en handschriften, Zanna Van Loon, toont de mooiste werken, gedrukt in verschillende talen en schriften, zoals Arabische, Hebreeuwse en Oud-Syrische werken en het absolute topwerk van Plantijn, de koninklijke bijbel in 5 talen.
- Vrijdag 21 februari, van 14 tot 15 uur en van 15 tot 15.45 uur.
- Leeszaal.
- Maximaal 15 personen per sessie.
- Verzamelen aan het Printlab.
Maak een zine. Of vertaal mee een gedicht
Beeldend kunstenaar Cifel Hüseyin werkt doorlopend aan één gezamenlijke Zine met het publiek over het belang van taal in het leven van mensen. Je bent van harte uitgenodigd om het sonnet 'Werelds Geluk' van Plantijn mee te schrijven in zo veel mogelijk talen. Te beginnen in het Fries.
Programma in Sint Lucas
Expo Letterproeven van lettergieterijen en drukkerijen. Meertaligheid in leerboeken. 1800–1940
Je kan in de bibliotheek van Sint Lucas gaan kijken naar een selectie oude drukkershandboeken en letterproeven. De focus ligt op het zetwerk in verschillende talen en schriften, in de periode 1800–1940. Hoewel zetters in de 19de eeuw allerlei talen niet beheersten, was de wens wel aanwezig om foutloos en kwalitatief zetsel af te leveren. De handboeken benoemen de verschillende tekens in het alfabet, en de gangbare tekens voor accentletters. Ze geven een overzicht van de splitsingsregels, en leren welke conventies er zijn voor het gebruik van leestekens en cijfers. De letterproeven in de vitrines tonen welke lettertypes (in welke schriften) in de handel waren en voor boeken gebruikt konden worden.
- Van maandag 20 januari tot vrijdag 21 februari, van 8.30 tot 16.30 uur.
- Bibliotheek Sint Lucas School of Arts Antwerpen.
Praktisch
- De toegang tot het museum is betalend. Deelnemen aan de verschillende workshops is gratis.
- Workshops van 13.30 tot 16 uur, Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen.
- Tentoonstelling in Sint Lucas, van 20 januari tot 21 februari van 8.30 tot 16.30 uur, Sint Lucas School of Arts Antwerpen, Van Schoonbekestraat 143, 2018 Antwerpen.