Overslaan en naar de inhoud gaan

In de sporen van Plantin

EXPO Afstudeerwerken Book/Type design

Het Plantin Instituut voor Typografie organiseert elk jaar Expert classes voor Boekontwerp en voor Type design in het Museum Plantin-Moretus. In deze expo maak je kennis met het afstudeerwerk van de studenten uit de beide practica.

Boekontwerp

De studenten Boekontwerp werden door Johan Van Looveren gedurende 10 vrijdagen gecoacht doorheen het volledige ontwerpproces van één boek. De opdracht in 2020 was om het boek Patterns in Nature opnieuw vorm te geven. Dit boek uit 1973 beschrijft hoe uiteenlopende natuurverschijnselen op een klein aantal wiskundige basispatronen terug te voeren zijn. Ruim 300 zwart-wit foto’s en figuren vormen met de tekst de inhoud waaraan de studenten een nieuw ontwerp moesten geven. Ontwerpmatig onderzochten de studenten hoe ze al deze informatie konden integreren tot één coherent geheel, waar de lezer op een heldere manier doorheen kan navigeren en van een boeiende kijk- en leeservaring kan genieten.

 

Elk van de zeven studenten leverde een origineel ontwerp af, waarbij alleen al het grote verschil in coverontwerp erg in het oog springt. De vele foto’s in de tentoonstelling verduidelijken de gemaakte ontwerpkeuzes en laten toe om de verschillende aanpakken in detail met elkaar te vergelijken.

Type design

De Expert class Type design is een intensieve eenjarige opleiding letterontwerp en typografie. De tentoonstelling toont de resultaten van de studenten uit 2019–2020.

De studenten bestudeerden samen de renaissancistische lettertypes in de grote collectie van het museum. Het voorbije jaar focuste de groep zich op twee lettertypes van Robert Granjon (c. 1513–1589), de Ascendonica Romaine en Ascendonica Cursive, majestueuze letters die Plantin gebruikte bij het drukken van zijn achtdelige Biblia Regia. Het originele lettermateriaal is in de museum bewaard gebleven en werd met de microscoop bestudeerd. Granjon paste een standaardisatie en een systematisering toe en de studenten konden in twee groepen de essentie van het werk van Gronjon vertalen naar twee moderne revivals.

 

Parallel met dit revivalproject werkten de studenten zelfstandig aan een eigen lettertype, dat ze ontwierpen én technisch ontwikkelden. Evaluatiecriteria voor het persoonlijke project zijn: de diepte van de studie, het inzicht in de materie, de esthetische en technische kwaliteit van het lettertype en de originaliteit van het ontwerp.

Ze worden voor dit werk bijgestaan door de bekende letterontwerper Dr. Frank E. Blokland. Zijn eigen typefoundry in ’s Hertogenbosch, DTL, is de oudste digitale letterproducent van Nederland (sinds 1990). Het geeft veel plezier om te zien hoe deze jonge mensen in een periode van slechts één jaar een eigen lettertype kunnen maken, puttend uit de ervaring van de docent en gebruikmakend van gespecialiseerde font-productiesoftware. Dat ontwikkelingspad wordt in de tentoonstelling helder uitgelegd.

 

Tentoonstelling

Het afstudeerwerk van de studenten uit de beide practica wordt in de expozaal van het museum tentoongesteld van 17 april tot 31 juli.
De tentoonstelling is zonder meerkosten toegankelijk voor bezoekers van het museum Plantin-Moretus. 
Reserveer uw tickets vooraf

 

Studenten boekontwerp

Stelvio D’Houst, Isabelle De Clerck, Linde Desmet, Evelien Doornebal, Wendy Droesbeke, Isabelle Tilleman en Geeke Voortman.

Studenten Type design

Dimitri Claerhout (België), Anna Damoli (Italië), Vladimir Kolomeytsev (Rusland), Sander Neijnens (Nederland), Matthijs Sluiter (Nederland), Wouter van Nes (België), Andy Vanvoorden (België) en Eugene Yukechev (Duitsland).
De expo toont ook het werk van vier alumni die na de opleiding hun letterontwerpen vervolledigd hebben: Emerson Eller (Brazilië), Claudia Fratantonio (Italië), Juanjo López (Spanje) en Stijn Cremers (België).

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief