Overslaan en naar de inhoud gaan

Allegorie voor Abraham Ortelius

Deze kleine prachtige tekening op perkament maakte Joris Hoefnagel in 1593 als aandenken aan zijn vriendschap met de cartograaf en aardrijkskundige Abraham Ortelius. Dat leest u in de inscripties onderaan.

Allegorie voor Abraham Ortelius

Uit de collectie van het Prentenkabinet

Joris Hoefnagel (Antwerpen, 1542 – Wenen, 1600) was achtereenvolgens hofschilder van hertog Albrecht V in München en van keizer Rudolf II in Praag.
 

Uil en slangen

Deze tekening is een allegorische voorstelling van de vereniging van kunsten en wetenschappen. De uil staat symbool voor Athena, godin van de wijsheid en de staf die ze vasthoudt - een penseel met twee slangen rond -  staat symbool voor Hermes, god van de Schone Kunsten.
 

Gegeerd object

Met zeer grote nauwkeurigheid zijn de insecten en het schildersgereedschap weergegeven. Hoefnagel maakte gebruik van slagschaduwen waardoor de insecten en de voorwerpen als het ware óp het perkament komen te liggen. Zo’n minutieus pareltje was een gewild object voor de versiering van burgerlijke of vorstelijke interieurs en kunstkabinetten van vooraanstaande verzamelaars. Ze werden op hout gekleefd, ingelijst en aan de muur gehangen.

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief