Deze rijkelijk geïllustreerde catalogus geeft een verbluffend overzicht van 80 uitzonderlijke tekeningen uit de 16de en 17de eeuw, afkomstig uit Vlaamse musea en privécollecties. Ze geven mooi de kunst van het tekenen in de Zuidelijke Nederlanden in die tijd weer.
In tegenstelling tot de traditionele insteek waarbij tekeningen worden besproken op basis van stijl en maker, nemen de auteurs in deze publicatie de functie van de tekening als uitgangspunt. De lezer wordt uitgedaagd om verder te kijken dan wat er wordt afgebeeld, en zich te verdiepen in het waarom van de tekeningen.
Waarom zijn deze tekeningen gemaakt? Waarom is het ene werk in krijt uitgevoerd en het andere in waterverf? Hoe is de tekening verder gebruikt? Op welke manier beïnvloedt de functie van de tekening haar vorm? Kon het doel van een tekening in de lop van de tijd veranderen? Deze vragen en meer worden beantwoord in drie uitgebreide hoofdstukken.
De auteurs van deze catalogus onderzoeken de evolutie van de tekeningen door te focussen op hun functies als studie, ontwerp en zelfstandig kunstwerk. Ze bekijken hoe tekeningen evolueren van voorontwerpen in de schilderkunst, beeldhouwkunst en decoratieve kunsten tot gewaardeerde kunstwerken op zichzelf, die kunstenaars en kunstliefhebbers bewonderen en verzamelen.
Alle 80 opgenomen tekeningen worden individueel besproken, met de nadruk op hun functie, herkomst, watermerk en literatuurinformatie. De catalogus bevat een uitgebreide bibliografie.
Naast deze catalogus verscheen ook een paperback met de 40 beste tekeningen uit de expo. Van crabbelinge tot carton. Tekeningen van Bruegel tot Rubens, uitgegeven door Snoeck.
Productinfo
- Te koop in de museumshop
- prijs: €50
- 320 pagina's, hardcover
- in het Engels
- Uitgegeven door Artha art & heritage books
- Vormgegeven door Thomas Soete