Overslaan en naar de inhoud gaan
Museum Plantin-Moretus

Cavagnole - spelregels 2.0

De 18de-eeuwse spelregels in een hedendaags jasje

De klassieke spelletjes ondertussen na enkele weken quarantaine al beu gespeeld? Speel dan eens een spel uit de 18de eeuw!

Benodigdheden voor vier spelers

  • een boek kaarten
  • 32 rosse muntjes of jetons
  • een washandje
  • 12 strookjes papier genummerd van 1 tot 12
  • de puntenverdeling

Voorbereidingen

  • Iedere speler neemt een kleur uit de boek kaarten en verwijdert de heer. De boer staat symbool voor 11, de dame voor 12.
  • Iedere speler krijgt 8 rosse muntjes of jetons
  • Steek de 12 nummertjes in het washandje

Het spel

Leg de kaarten in willekeurige volgorde voor je neer in 3 kolommen van vier kaarten. Leg dan je 8 jetons op 8 verschillende kaarten (max. 1 jeton/kaart). De puntenverdeling geeft weer met welke kaarten je het meeste jetons kan winnen. (de hoeken van je gevormde kaarten rechthoek zijn maar 1 jeton waard, de middelste kaarten zijn er 3 waard, de overige kaarten zijn 2 jetons waard).

De spelleider trekt nu zes nummertjes uit het washandje, één na één.

Als een speler een jeton heeft liggen op het getrokken nummer, dan moeten de spelers links en rechts van hem een jeton aan die speler afgeven. Als de jeton op een dubbele of driedubbele ligt, krijgt hij respectievelijk twee of drie jetons van zijn twee buren. Diegene die jetons moeten afgeven nemen die van hun kaarten af. Diegene die jetons wint, kan die inzetten op nog openliggende kaarten. Ligt er op elke kaart een jeton, dan leg je de jetons gewoon voor je neer. Na de trekking van het zesde nummertje wordt de score berekend.

Na elke spelronde van zes trekkingen wordt geteld hoeveel jetons elke speler meer of minder heeft dan de 8 jetons bij het begin van de ronde.  Heeft een speler na een ronde bijvoorbeeld 11 jetons, dan heeft hij +3 als score. Houdt een speler daarentegen slechts 3 jetons over, dan heeft hij -5 als score. De gemiddelde score over alle spelers heen blijft steeds nul. Wat de ene speler verliest, wint de andere.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief