Overslaan en naar de inhoud gaan

De kruisdraging

Ook Antoon Van Dyck behoort tot de collectie van het Prentenkabinet. Deze tekening van de kruisdraging is een voorstudie voor zijn gelijknamige schilderij dat bewaard wordt in de Sint-Pauluskerk van Antwerpen. Van Dyck toont zich een meester in de creatie van dynamiek.

Uit de collectie van het Prentenkabinet

Het Prentenkabinet bezit enkele tekeningen van Antoon Van Dyck, bekend Antwerps schilder uit de 17e  eeuw. Deze tekening van de kruisdraging is een voorstudie voor zijn gelijknamige schilderij dat bewaard wordt in de Sint-Pauluskerk van Antwerpen.

Rozenkrans

De Dominikanen van deze kerk hadden aan verschillende kunstenaars de opdracht gegeven schilderijen te maken die de Mysteries van de Rozenkrans uitbeeldden. Van Dycks kruisdraging was het negende doek in deze reeks.

 

Beweging

Deze tekening toont aan hoeveel zorg de jonge Van Dyck besteedde aan de voorbereiding van deze opdracht. Hoewel het hier gaat om een statisch moment, bracht hij toch dynamiek en beweging in de compositie. Van Dyck balanceert de figuren tegenover elkaar, gebruikt diagonale en parallelle lijnen. Verder roept hij beweging op door de houding en de opwaaiende kleding van de vertolkers in de voorstelling.

Tekening met pen in bruin, gewassen met bruine en lichtgrijze waterverf over een eerste opzet met zwart krijt op vergeeld wit papier, licht opgehoogd met witte dekverf. Verdeeld in ruiten. Opgeplakt.

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief