Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Victoriano Moreno

Indrukwekkende houtblokken

Houtblokken van de Plantijnse drukkerij

Maar liefst 14.000 houtblokken telt de collectie van het Museum Plantin-Moretus. Met deze staaltjes van vakmanschap werden in de Plantijnse drukkerij boekillustraties en andere decoratieve elementen afgedrukt.

Genummerd en afgedrukt

In de jaren ’60 van de 20ste eeuw werden alle blokken systematisch geordend, individueel genummerd en afgedrukt. Al deze prentjes werden gebundeld in vijf dikke boeken, die enkel in onze leeszaal doorbladerd konden worden.

Recent hebben we al deze afdrukken digitaal beschikbaar gemaakt, zodat iedereen online kan grasduinen in deze rijkdom aan beeldmateriaal. Ben jij ook “Impressed by Plantin”?

Digitalisering

De houtblokken kregen jaren geleden een behandeling met een giftig anti-houtworm product. Daardoor is consultatie van de blokken niet meer zo vanzelfsprekend.

Met de steun van de Vlaamse overheid zijn alle houtblokken nu digitaal gefotografeerd. Zo is deze unieke en uitzonderlijke collectie nu online beschikbaar zowel voor internationale onderzoekers als voor het grote publiek.

 

Beschrijvingen in collectiedatabank

Om makkelijk te kunnen zoeken in deze enorme collectie, worden alle houtblokken afzonderlijk beschreven in onze collectiedatabank. Dit is een werk van lange adem, dat we enkel kunnen realiseren dankzij de hulp van vrijwilligers en stagiairs.

De collectie bevat heel diverse onderwerpen, die elk een eigen aanpak vragen. Erg in trek zijn de 4.000 afbeeldingen van planten, uit de botanische werken van beroemde plantkundigen als Dodoens, Clusius en Lobelius. Verder zijn er ook wetenschappelijke diagrammen, religieuze en historische illustraties en afbeeldingen uit emblemataboeken. Ten slotte trekken talloze decoratieve elementen zoals sierinitialen, sierlijsten en andere ornamenten de aandacht.

Woodblock webinar

Onder grote belangstelling hebben we begin december 2020 de resultaten van het houtblokkenproject voorgesteld in een (engelstalige) webinar, aangevuld met bijdragen van enkele internationale gastsprekers. De integrale opname is hier te bekijken:

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief