Overslaan en naar de inhoud gaan
pancarte in het museum over de verkoop aan Stad Antwerpen foto: Ans Brys

Missie en visie

Met dezelfde zorg en dynamiek als de familie Plantin en Moretus, beheren we dit huis en haar collectie voor toekomstige generaties. We ontwikkelen expertise door onderzoek, samenwerking en uitwisseling. Iedere medewerker is fier om hier te werken. En iedere bezoeker voelt zich hier welkom.

Missie

Welkom in het authentieke woonhuis en atelier van de drukkersfamilie Plantin-Moretus. De eeuwenlange geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Hier staan de oudste drukpersen ter wereld. Tel daarbij de tienduizenden boeken over zowat alles wat mensen fascineert. Dit Unesco-werelderfgoed biedt een unieke historische sensatie, die u meevoert naar de gouden zestiende eeuw van Antwerpen.

Het drukkersbedrijf Officina Plantiniana had oog voor kwaliteit, traditie en innovatie. Van deze waarden zijn wij de erfgenamen. Met dezelfde zorg en dynamiek beheren we in dit huis de omvangrijke en unieke collectie voor toekomstige generaties. We zorgen voor aanknopingspunten tussen het verleden en het publiek van vandaag en morgen.

De vele boeken en prenten, letters en houtblokken getuigen van de intense activiteit in dit centrum van media en wetenschap ten tijde van het humanisme. Speerpunt in de huidige werking is het ontwikkelen van expertise door onderzoek, samenwerking en uitwisseling.

Historisch huis, kunstcollectie, drukkerijmuseum, archief, bibliotheek en prentenkabinet: we zijn het allemaal tegelijk en nog veel meer. Dit museum leeft.

 

Visie

Dit is het authentieke woonhuis van de meest invloedrijke en grootste drukker uit de Westerse wereld in de zestiende eeuw. In die gouden eeuw was Antwerpen de economische en culturele wereldspeler. De kracht van dit museum ligt in de versmelting van een patriciërswoning en drukkerij met een levendige bewonersgeschiedenis en in de combinatie van kunst, cultuur en techniek. Het is ook een drukkerijmuseum met een uitzonderlijke typografische collectie, een prentenkabinet, een erfgoedbibliotheek, een familie- en bedrijfsarchief en industrieel erfgoed.

Wat u hier ziet, is echt. Het woonhuis en het volledige drukkersatelier van de familie Plantin en Moretus zijn intact bewaard. Het heeft een dubbele erkenning door Unesco: het hele complex met inboedel als Unesco-werelderfgoed, het archief als ‘Memory of the World’. Het museum neemt daarmee internationaal een unieke plaats in. We waken erover dat deze authenticiteit waardevol blijft in de vele transformaties die de samenleving rondom het museum al eeuwenlang ondergaat. Deze kwaliteitseis stellen we ook aan de algemene werking van het museum en de verschillende afdelingen.

Het bedrijf was een draaischijf dat kennis en beeld verzamelde en verspreidde, zoals vandaag het internet dat doet. Het was dan ook een internationale ontmoetingsplaats voor de toenmalige belangrijkste denkers en wetenschappers, een centrum van media en humanisme. Ook vandaag gaan mensen er op zoek naar nieuwe inzichten. Het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek over de zestiende tot de achttiende eeuw op basis van de collectie is een blijvende opdracht. Door onderzoek, samenwerking en uitwisseling, zowel van objecten als van kennis.

Onze expertise delen we graag met onze omgeving in nationale en internationale netwerken. We zijn een meervoudig expertisecentrum. Onze specialiteiten zijn pre-industriële boekdrukkunst met de focus op de zestiende en zeventiende eeuw, grafisch werk van (Antwerpse) meesters vanaf de zestiende eeuw tot vandaag en de werking van een historisch huis. Onderzoek voeren we in samenwerking met andere partners. Zo zorgen we voor een voortdurende uitwisseling van ervaring, kennis en ideeën.

Het museum is een warm en gastvrij huis waar bezoekers zich welkom voelen. We zijn toegankelijk en klantvriendelijk in alle facetten van de werking, van balie, winkel en leeszaal tot telefonisch onthaal.

Het museum is een ervaring apart. De bezoeker stapt in een teletijdmachine voor een beklijvende reis richting verleden. Mensen leren door ervaring, levenslang, overal en altijd. Dat maakt het museum tot een ideale open leeromgeving voor een ruim publiek.

De collectie vertelt eindeloos veel boeiende verhalen waarmee we aansluiting vinden bij een zeer divers publiek. Dankzij de afstemming op nieuwe doelgroepen versterkt het museum zijn maatschappelijke relevantie in een voortdurend veranderende stad en wereld.

Het museum voelt zich verbonden de wijk rond de Vrijdagmarkt met creatieve ondernemers en de inwoners van de volkse buurt Sint-Andries.

Aandacht voor continuïteit en vernieuwing gaan hand in hand. De rijkdom van de verborgen collecties wordt zichtbaar door ze actief, regelmatig en op verschillende manieren in te zetten. Het museum ontwikkelt een nieuwe aanpak om de collectie te presenteren voor de bezoekers van vandaag. Voor het museum zelf is dit een boeiende zoektocht naar raakpunten tussen de ziel van het museum en de huidige maatschappij.

De inzet van nieuwe media verruimt de mogelijkheden voor een kwaliteitsvolle werking op alle niveaus. We benutten ten volle de digitale mogelijkheden voor toegankelijkheid, overdracht en interactie.

De dynamische wisselwerking met het publiek en de huidige trends en ontwikkelingen breken de muren van het museum open. We nemen bewust deel aan de evoluties rondom ons.

We zetten in op duurzaamheid, uit respect voor mensen, collectie en milieu. Deze respectvolle houding geldt ook voor de interne werking van het museum, van personeelsbeleid tot gebouwbeheer. We werken aan een sfeer waarin elke medewerker zijn taak met trots vervult, conform de status van dit werelderfgoed.

Dit museum maakt indruk. Het is écht, uniek én volledig.

 

Ga naar

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief