Overslaan en naar de inhoud gaan

Octo missae

De ‘Octo missae’ is een mis van de Antwerpenaar Georges de la Hèle. Het monumentale werk was in 1578 de eerste muziekdruk die in de Officina Plantiniana van de persen kwam.

Enorme afmetingen

In 1578 kwam in de drukkerij van Christoffel Plantin de eerste muziekdruk van de persen, en wat voor een. Dit enorme boekwerk – 55 bij 40 cm – was groot genoeg voor alle zangers van een koor. De bundel bevat de muziek voor acht missen. Vier daarvan zijn vijfstemmig, en telkens twee zes- en zevenstemmig. De muziek is van hoge kwaliteit: zo zijn vier motetten van de hand van de grote componist Orlandus Lassus.

 

Georges de la Hèle

De in Antwerpen geboren componist Georges de la Hèle (1547-1586), op wiens naam het geheel staat, werkte vooral voor de Habsburgers in Spanje en de Nederlanden. Dit werk is zijn belangrijkste prestatie die bewaard bleef: de rest ging verloren bij een brand in Madrid in 1734. De muziektekens werden gemaakt door de Gentenaar Hendrik van den Keere, met wie Plantin wel vaker samenwerkte. Dit werk kan symbool staan voor de prachtige typografie van de drukkerij van Christoffel Plantin.

 

Vlotte verkoop

Dit exemplaar is het enige in Vlaanderen van deze druk. Het papier dat ervoor is gebruikt had oorspronkelijk een andere bestemming: Filips II zelf had het laten maken voor een muziekdruk, die er nooit kwam. Om zeker uit de kosten te komen verzocht Plantin aan De la Hèle zelf veertig exemplaren te kopen tegen een gunstprijs. Maar het werk verkocht beter dan verwacht…

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief