Overslaan en naar de inhoud gaan

In Plantin's footsteps 2024

Nog tot zondag 25 augustus kan je in de expozaal van het Museum Plantin-Moretus (MPM) gaan kijken naar de afstudeerwerken van onze studenten Boekontwerp en Type design.

Boekontwerp

Vier studenten Boekontwerp bedachten elk een nieuw ontwerp voor een bestaand boek over het futurisme in Europa. Tijdens het design-proces werden ze begeleid door grafisch ontwerper Jurgen Persijn. Ontdek in deze tentoonstelling hoe de studenten op een geheel eigen manier futuristische ideeën in hun creatieve ontwerp hebben verwerkt.

De studenten komen uit België, Nederland, UK en IJsland. De lessen liepen van december tot juni. Bij aanvang van de lessenreeks worden tekst- en beeldmateriaal van het te ontwerpen boek ter beschikking gesteld. De studenten onderzoeken hoe ze al deze informatie en verschillende tekstniveaus in een samenhangend geheel kunnen integreren. Onderzoek naar de vele typografische mogelijkheden staat centraal. Daarnaast wordt veel aandacht geschonken aan materialen en reproductiemethodes.

Type design

Onze letterontwerpers tonen 19 nieuwe lettertypes die gemaakt werden op basis van typografisch erfgoed en oude drukken die in het museum worden bewaard. Stempelsnijders uit de renaissance, de barok en de moderne tijd werden onder de loep genomen.

Omdat de expozaal vorige zomer verbouwd werd, is dit een tentoonstelling van twee academiejaren.

Deze studenten komen uit heel Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Vietnam. De Expert course Type Design wordt al sinds 2010 gegeven door Dr. Frank Blokland, een bekende Nederlandse letterontwerper, software-ontwikkelaar en docent.

In groep werden verschillende onderzoeksvragen opgelost. Zo onderzochten de studenten van 2022‑23 de verhouding tussen kapitalen en onderkastletters, en hoe die verhouding evolueert in de loop van de geschiedenis. Het werk van 14 verschillende stempelsnijders werd onderzocht. Die onderzoeken worden met foto’s in de expo toegelicht en de originele bronmaterialen liggen erbij in de vitrine.

Praktisch

  • In de vier zalen van de expozaal van het MPM, Vrijdagmarkt 22, Antwerpen.
  • Nog tot 25 augustus.
  • Dagelijks van 10 tot 17 uur. Maandag gesloten.
  • Inbegrepen in het ticketprijs van het MPM

Meer info

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief