Overslaan en naar de inhoud gaan

Portret van Jan I Moretus

Balthasar I Moretus bestelde bij Rubens het portret van zijn vader, Jan Moretus. Het behoort tot de eerste reeks van 12 werken die Balthasar I Moretus bestelde bij zijn jeugdvriend.

Eerste reeks portretten

Het portret van Jan Moretus behoort tot de eerste reeks van twaalf werken die Balthasar I Moretus bij Rubens bestelde. Die reeks loopt – volgens de rekeningen –van 1613 tot 1616.

Jan Moretus was de schoonzoon van Christoffel Plantin. Zelf had Plantin geen zoon. Volgens zijn testament ging de Antwerpse Officina Plantiniana (de Gulden Passer) naar Jan Moerentorf, alias Moretus (1543-1610). Moerentorf trouwde in 1570 met Martina Plantin.

 

Autodidact

Hoe leerde Jan Moretus zijn bruid kennen? Hij ging al op 14 jaar in dienst bij de drukkerij, als hulpje in de boekenwinkel. Na zijn huwelijk werd Moretus Plantins rechterhand en favoriete schoonzoon. Hij beschikte als autodidact over een merkwaardige veeltaligheid. Hij vertaalde onder meer Lipsius' filosofisch werk 'De Constantia'. Voor alles bleef hij een hardwerkend zakenman, die de drukkerij leidde van 1589 tot aan zijn dood in 1610.

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief