Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Ans Brys

Uit in Antwerpen

Het Museum Plantin-Moretus ligt pal in het hart van Antwerpen aan de bruisende Vrijdagmarkt. Een culturele uitstap, shoppen in de modewijk of iets drinken en eten? Je vindt alles op wandelafstand van het museum.

Antwerpen verrast altijd. Net als het Museum Plantin-Moretus. Binnen een straal van 500 meter vind je heel wat mogelijkheden om na je bezoek nog een extra stukje Antwerpen te ontdekken. Culinair, cultureel of liever nog even shoppen?

De Vrijdagmarkt

De Vrijdagmarkt heeft zijn naam niet gestolen. Elke vrijdagochtend verandert het plein in een veilingmarkt. Koopwaar van opkopers en antiquairs wordt dan per opbod verkocht.

Maar ook op andere dagen is het hier heerlijk toeven. Hoewel het plein centraal gelegen is en omboord is door horecazaken, wordt het toch niet overspoeld door toeristen. 

De Kathedraal

Het grootste gotische bouwwerk van de Nederlanden herbergt een schat aan beelden, schilderijen en andere kunstwerken.  In de Kathedraal zijn niet minder dan vier werken van Peter Paul Rubens tentoongesteld.

Op 4 juli 1589 werd Plantijn hier in de absis van het koor begraven. ZIjn graf werd in 1591 voorzien van een grafplaat. Ook werd toen in de kapel een triptiek met de voorstelling van het Laatste Oordeel geplaatst. Deze triptiek toont Plantijn en zijn vroeg gestorven zoontje op het linkerpaneel en zijn echtgenote en dochters op het rechter zijpaneel.

Rubenshuis

Wie van het Museum Plantin-Moretus houdt, waardeert zeker ook het Rubenshuis. Rubens was een vriend van Balthasar I Moretus en maakte de portretten van de familieleden.

Rubens liet hier zijn legendarisch atelier na, samen met een indrukwekkende kunstverzameling en een prachtige tuin. Het Rubenshuis trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers uit alle windstreken.

ModeMuseum (MoMu)

Pal achter de hoek in het hart van de Antwerpse modebuurt vind je het ModeMuseum. In plaats van een vaste opstelling van de eigen collectie presenteert MoMu tweemaal per jaar een nieuwe tentoonstelling. Diverse ontwerpers en mode-gerelateerde thema's komen aan bod.

Shoppen in het modehart van Antwerpen

De buurt rond de Nationalestraat is de meest modieuze buurt van Antwerpen. Hier speelt de Antwerpse modescène zich af. De straten bulken er van de grote internationale namen en Antwerpse ontwerpers.
Vlakbij ligt ook de Kammenstraat. De straat voor al wie hip en trendy is, vol jonge, gedurfde zaken.

Of loop even naar de Kloosterstraat, dé winkelstraat voor antiek, vintage en tweedehandsspullen.

Antwerpen, zoals in de gouden eeuw

In de historische binnenstad ontdek je heel wat oude gebouwen en monumenten die Christoffel Plantijn ooit zelf met eigen ogen heeft mogen aanschouwen. De Grote Markt met zijn stadhuis en zijn gildehuizen, het Steen, het Brouwershuis, het Vleeshuis, de Sint-Andrieskerk, ...

In de tijd van Christoffel Plantijn was Antwerpen een waterstad. Ruien, vlieten en vesten doorkruisten de hele stad. Ideaal voor de verdediging van de stad en het vervoer van goederen. Maar ook een open riool waar alle vuil van de stad bij elkaar kwam. Toen op een bepaald moment beslist werd om de ruien te overdekken, bleef het hele parcours van waterwegen wel onder de grond bestaan, onttrokken aan het oog en de neus van de mensen.
Als u een idee wil krijgen van hoe Plantijn de stad heeft gezien, moet u dus onder de grond zijn.

Te voet onder de Schelde

Vlakbij het museum gaat u via de voetgangerstunnel naar Linkeroever. Daar hebt u het beste zicht op de Antwerpse skyline. Bij de lichtjes van haven en stad beleeft u er 's avonds de meest romantische momenten.

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief