Overslaan en naar de inhoud gaan

Unesco

Welgeteld één museum staat op de Unesco-lijst. Het Museum Plantin-Moretus. Dankzij de combinatie van een prestigieuze patriciërswoning, een eeuwenoud atelier en – al meer dan 125 jaar – een uitstekend museum. Plus een nagenoeg intact bedrijfsarchief dat teruggaat tot 1555.

Eén museum 

Op de prestigieuze Unesco-lijst van het Werelderfgoed staat één museum: het Museum Plantin-Moretus. Geen toeval, want dit complex is een uniek geheel. Het omvat een prestigieuze patriciërswoning en de enige nog ingerichte drukkerij-uitgeverij uit de 16de eeuw. Het museum zelf heeft een geschiedenis van intussen meer dan 125 jaar. Op 15 juli 2005 werd het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet als ‘Complex woning-ateliers-museum Plantin-Moretus’ ingeschreven op de exclusieve lijst van het Unesco-werelderfgoed.
 

Drie eeuwen bedrijfsarchief 

In 2002 werd het bedrijfsarchief van het Museum Plantin-Moretus opgenomen in de lijst van het Unesco-werelderfgoed. Het Plantin-Moretusarchief is een nagenoeg intact bewaard bedrijfsarchief dat de periode 1555-1876 beslaat. Een goudmijn over de Europese cultuur, over de geschiedenis van het humanisme, de Contrareformatie, de wetenschappen en de boekdrukkunst. In de 16de en 17de eeuw speelde de drukkerij-uitgeverij daarin een vooraanstaande rol.
 

Unesco-lijst

Met deze erkenning neemt het Museum Plantin-Moretus dezelfde rang in als de Piramiden in Egypte, het Paleis van Versailles, de Akropolis te Athene, het Forum Romanum te Rome en andere culturele sites op de Unesco-lijst van het werelderfgoed.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief