Overslaan en naar de inhoud gaan

Word transcribent-vrijwilliger

Katapulteer jezelf terug in de tijd

Ben jij geboeid door de ontcijfering van historische geschriften? Wil jij als een ware detective snuisteren in eeuwenoude archiefstukken en hun geheimen ontrafelen? Help dan het Museum Plantin-Moretus door je in te schrijven voor de online community van ‘transcribent-vrijwilligers’! 

Het geheugen van de Officina Plantiniana

Museum Plantin-Moretus in Antwerpen herbergt het originele woonhuis en drukkersatelier van het familiebedrijf dat de ondernemende Christoffel Plantin in 1555 uit de grond stampte. Tot het midden van de negentiende eeuw woonden en werkten diens nazaten in deze befaamde Officina Plantiniana. Meer dan 300 jaar lang penden dus diverse zaakvoerders, familieleden en werklieden hun zakenbelangen, dagelijkse uitgaven, memorabele gebeurtenissen, of zelfs terloopse gedachten en bekommernissen neer op papier. Vandaag de dag wordt dit papieren geheugen nog steeds op haar oorspronkelijke locatie bewaard. Sinds 2001 is dit bijzondere archief zelfs opgenomen in het ‘Memory of the World’-register van UNESCO.  

Het museum zet sterk in op de digitalisering van dit waardevolle archief. Ook wil zij de toegankelijkheid van deze historische bronnen vergroten en onderzoek stimuleren. Daarom zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die als echte speurders deze archiefstukken ontcijferen.

 

Online transcriberen

Als transcribent-vrijwilliger zet je oude handschriften om in een digitale tekst. Je werkt mee aan diverse projecten die op deze manier beogen het archiefmateriaal beter te ontsluiten. Hierbij hebben we de volgende jaren een bijzondere aandacht voor de vrouwen van de familie, het dienstpersoneel van het woonhuis, en de werknemers van de drukkerij.  

Met behulp van een online platform zal je eender waar of wanneer in volle vaart kunnen transcriberen. Het enige wat je nodig hebt is toegang tot het internet. Schrikken de krullende en zwiepende handschriften van weleer je echter af? Geen probleem! We kijken altijd samen wat voor jou haalbaar is. Bovendien zijn de meeste bronnen in het archief Nederlandstalig, en er zijn ook eenvoudige registers met namenlijsten, korte beschrijvingen en geldbedragen.  

We vertrekken met eenvoudige schriften, maar geven je de mogelijkheid om gaandeweg met meer uitdagende stukken aan de slag te gaan. Het aanbod is immers zeer divers, zoals almanakken, huishoudjournalen, kasboeken, briefwisseling, klachtenboeken, kwitanties, boedelinventarissen, memorialen, werkliedenboeken, huwelijkscontracten, testamenten …  

 

Voordelen

Je zal deel uitmaken van een heuse online community van transcribent-vrijwilligers die elkaar met raad en daad bijstaan. Als vrijwilliger van Museum Plantin-Moretus nodigen we jou en je collega-vrijwilligers ook geregeld uit voor activiteiten in het museum, zoals een fysieke kennismaking met enkele archiefstukken, een begeleide rondleiding bij een tijdelijke tentoonstelling, of een boeiende lezing over het huidige (boek)historisch onderzoek. 

 

Interesse?

Wil je graag meer informatie? Of ben je nu al geprikkeld om als transcribent-vrijwilliger aan de slag te gaan? Stuur dan zeker een mail naar tom.eerkens@antwerpen.be

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief