Gij zijt in 1541 als jonge graan- en wijnhandelaar gearriveerd, hebt stormachtige tijden mogen meemaken in deze stad, met een broer die volgens u schulden bleef maken en riskante handelsbetrekkingen onderhield met de beruchte financier Gaspare Ducci en waar gij u over opwond in brieven aan uw vader. Nadat twee door u gehuurde vrachtschepen in de handen vielen van piraten in de Golf van Biskaje schreef gij hem dat gij zo wanhopig waart dat ge wilde sterven. In 1545 ging het Antwerps filiaal van het familiebedrijf daadwerkelijk failliet.
Vaak voelt het leven aan als een storm die men moet ondergaan, niet? Hoeveel keer hebt gij zo schipbreuk geleden? Pas een hele tijd later werd gij uiteindelijk een door de stad gesubsidieerd schrijver die in het begin redelijk goed werd betaald, maar naarmate de jaren vorderden steeds minder kreeg tot de som nauwelijks meer was dan een verdoken almoes, hoewel diezelfde stad u plechtig ontving en u eerde voor uw beschrijving van Antwerpen in uw boek over de Lage Landen, of in uw taal de ‘descrittione di tutti i paesi bassi’. Wat een stormen in uw leven.
Gij werd op een bepaald moment beschuldigd van moord op diezelfde Gaspare Ducci, verdween uit Antwerpen, kwam terug, kon op een bepaald moment twee hoven van plaisanteriën kopen, moest een jaar daarna alweer een terug verkopen, maar steeds koesterde gij de wens te schrijven en in 1565 was het dan eindelijk zo ver. Kwam toen de rust?
Gij begon te publiceren en schreef eerst over gebeurtenissen in Europa in de vorm van een jaarkroniek waar belangrijke huwelijken werden afgewisseld met berichten over hongersnoden of natuurrampen. Gij viel op als een belezen man, gij kende uw Bijbel en de klassiekers uit de antieke cultuur, gij citeerde hen graag en wist net zo goed gevleugelde woorden van uw tijdgenoten aan te halen of anekdotes na te vertellen. Na de stormen werd gij schrijver… Nee, dat is niet helemaal waar. Het bleef stormen in uw leven… En schrijver bleeft gij, voornamelijk van dat ene boek dat wij nog steeds bestuderen.
Museum Plantin-Moretus · Komt een Italiaan naar de Nederlanden | Jeroen Olyslaegers over Guicciardini's stormachtig leven
Zeilschepen in een storm, Bonaventura Peeters, 1633-1652