Overslaan en naar de inhoud gaan

Sterke vrouwen hier in Antwerpen

bij de expo 'Komt een Italiaan naar de Nederlanden'

De vrouwen gaan van jongs af aan vrij om met iedereen en drijven zelf ook handel. Ze zijn ijverig met handen en tong, in zaken die eigenlijk de man moet doen.

Dit stukje komt (vrij vertaald) uit een boek van Lodovico Guicciardini, een Italiaan die op zijn twintigste in Antwerpen kwam wonen en hier de gouden zestiende eeuw beleefde. Het verbaasde hem dat de Antwerpse vrouwen alleen de deur uitgingen en autonoom zaken deden, iets wat in Firenze ondenkbaar was.

Guicciardini beschreef in zijn Descrittione di tutti i Paesi Bassi in detail het leven in de Nederlanden van die tijd. Hij schreef over de inwoners en hun gewoonten vanuit zijn blik als Italiaan die toen terecht kwam in een andere maatschappij. Plantijn drukte deze bestseller in het Italiaans en het Frans. Hij illustreerde de tekst met een tachtigtal gravures van stadsgezichten en overzichtskaarten.

Het Museum Plantin-Moretus toont de inhoud van dit bijzondere boek in de expo 'Komt een Italiaan naar de Nederlanden'. We laten de woorden van deze nieuwkomer prikkelen en uitdagen: wie herkent zich vandaag nog in zijn beschrijvingen? Om het boek net als onze beroemde drukker te illustreren tonen we een honderdtal prenten van Pieter Bruegel over het leven van toen en kaarten van de stad en de Nederlanden.

 

Jeroen Olyslaegers werkte mee aan deze expo en maakte er ook de audiotour voor. Met zijn woorden in je oren beleef je deze expo nog beter.

Kom deze winter naar het Museum Plantin-Moretus en duik in onze gouden eeuw.

Het museum op de Vrijdagmarkt is het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus. Het is Unesco-werelderfgoed met de oudste drukpersen ter wereld. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout.

 

Nu of nooit

Enkel tijdens deze expo worden enkele Vlaamse topstukken bovengehaald. Deze ingekleurde prenten of houtsnedes zijn zo kwetsbaar dat ze maar voor korte duur tentoongesteld kunnen worden. Het is dus nu of nooit voor:

 

  • de oudste kaart van Antwerpen, de Urbs Antverpia van Virgilius Bononiensis (1565)
  • een kaart van Vlaanderen van Gerard Mercator (1540)
  • prenten van Pieter I Bruegel

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief