Overslaan en naar de inhoud gaan
Prent van een gevleugelde doodskop die boven een aantal getekende figuren uitsteekt © Collectie Stad Antwerpen, Museum Plantin-Moretus

Ensors staten van verbeelding

Hoe maakte Ensor prenten? Welke technieken gebruikte hij? Op welke manier experimenteerde hij met dit medium en bij welke oude meesters haalde hij hiervoor de mosterd? Je komt het te weten in deze tentoonstelling.

zaterdag 28 september 2024 tot zondag 19 januari 2025 van 10:00 tot 17:00

In het najaar van 2024 presenteert het Museum Plantin-Moretus Ensors staten van verbeelding over Ensors opmerkelijke grafische avontuur. De jonge Ensor experimenteert enkele jaren uitbundig met etstechnieken. Zelf zegt hij hierover: “Oefening baart kunst! Zeker voor het etsen. Ervaring ontbreekt en vereist herhaalde probeersels en inspanningen.”

In korte tijd ontwikkelt Ensor een unieke benadering van het medium. Met voorgangers als Rembrandt in zijn achterhoofd slaat Ensor een geheel eigen weg in. Zijn atelier wordt een proeflabo voor experimenten waar ook het toeval soms een rol speelt.

Ets van James Ensor waarop een rechter centraal staat en omringd is door allerlei vreemd figuren Pride, 1904, etching and watercolor, Collection P.F.

Ensors staten van verbeelding brengt voor het eerst de meest opmerkelijke resultaten van deze experimenten bij elkaar: voorbereidende tekeningen, koperplaten en verschillende staten van prenten. We tonen unieke drukken op perkament en gekleurd satijn. Ensor transformeert afdrukken tot unieke kunstwerken door ze handmatig in te kleuren met kleurpotlood, krijt en waterverf. Zo duiken er onverwachte details op, ontstaat er diepte in grote mensenmassa’s en krijgen nieuwe gestalten vorm.

Tegelijkertijd zal in het 18de-eeuws leeskabinet van ons museum ingezoomd worden op Ensor en Verhaeren door middel van de mini-expo Ensor gefileerd door de gevaarlijke koks. Deze mini-expo vertrekt vanuit de bijzondere Verhaeren-collectie die wij bewaren en tot nog toe weinig in de aandacht kwam. Centraal staat hier de bijzondere tekening Les cuisiniers dangereux van Ensor uit deze verzameling.

Koop hier je tickets

Belevingsvideo openingsweekend

Randprogramma

Instaprondleidingen met curator | Ensors staten van verbeelding

    zondag 12 januari 2025 van 13:00 tot 14:30

Wil je graag een rondleiding volgen maar kom je niet in groep? Dan is dit je kans. Tijdens een instaprondleiding neemt een curator je mee op sleeptouw door de tentoonstelling Ensors staten van verbeelding.

Workshop | Trial & Ensor

    zondag 22 december 2024 van 13:30 tot 16:30

Experimenteer net als Ensor met de diepdruktechniek om je eigen prent te maken.

Aanbod voor groepen

Rondleiding door een gids | Ensors staten van verbeelding

Een gids leidt je groep door de expo Ensors staten van verbeelding.

Workshop voor groepen | Trial and Ensor

Deze workshop leert je het boekenvak van eeuwen geleden kennen. Tijdens een atelier ontdek je uit eerste hand wat drukken, etsen of boekbinden tot een ambacht maakt. 

Ensorjaar

In 2024 is het 75 jaar geleden dat we afscheid namen van James Ensor. Met de grootste Ensorcollectie ter wereld leeft de avant-gardekunstenaar verder in Antwerpen.

Vanaf september 2024 belichten verschillende Antwerpse musea het oeuvre van de kunstenaar met een reeks ambitieuze tentoonstellingen. De focus ligt op Ensors blijvende relevantie door de kruisbestuiving met hedendaagse kunst, mode en fotografie. Een perfecte match met de waaier aan troeven die Antwerpen.

Ontdek Ensor vanuit verrassende invalshoeken, als vernieuwer en als gamechanger. Want Ensor is zoveel meer dan de schilder van de maskers. Naast onze expo kan je ook in deze Antwerpse musea terecht:

 

Ensor 2024

 

Met dank aan de spelers van de Nationale Loterij. Dankzij hen kan de Nationale Loterij dit project ondersteunen. 

Logo Ensor Nationale Loterij

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief