Overslaan en naar de inhoud gaan

Als de nacht wacht

Het laatste nieuwsoverzicht

‘s Nachts sluiten uit veiligheid de poorten van Antwerpen. Inwoners keren maar beter op tijd terug naar huis. Om tien uur luidt de avondklok. Dan mogen herbergiers geen bier meer schenken, niemand begeeft zich nog op straat. De nachtwacht staat paraat voor de goede orde.

Christoffel Plantijn en zijn opvolgers waren bijna 140 jaar de officiële drukkers van de stad Antwerpen, tot 1705. Lees onze online nieuwsflash met berichten uit de tijd van Plantijn, alsof ze gisteren gebeurd zijn.

We baseerden ons op geboden van de stad uitgegeven bij Plantijn en zijn schoonzoon Jan Moretus, tussen 15 januari 1575 en 25 mei 1610.

Opsporing verzocht

Gezocht

Eergisteren nacht is er ingebroken bij de familie Peeters van Couwenberge, in de Meistraat achter Lammekensrame. De verdachte brak met geweld de deur open en ging zich te buiten aan andere misdaden.

Paniek in de stad

Gevangenen ontsnappen door nalatige cipier

Cipier Jaques Fremont zal het zich nog lang beklagen. Hij hoopte op een rustige avond thuis met zijn familie. Ook al was hij deze avond van dienst in de gevangenis het Steen. Vlak na zijn vertrek zagen de gevangenen hun kans schoon om te ontsnappen.

Jan Blauwbaardstoren aan de Sint-Jansvliet, Jozef Linnig, 1886

Sluikstorten in de vlieten

De bewoners zijn het beu

Een regelrecht schandaal, noemen ze het. Een aanfluiting van hun anders zo opgeruimde buurt. De bewoners langs de ruien en vlieten lachen er al lang niet meer mee.

Babylijkje gevonden

Van de moeder nog geen spoor

Gisterenavond is een babylichaampje gevonden in de Lange Gasthuisstraat. De pasgeboren baby is vermoedelijk vlak na de geboorte om het leven gebracht en in witte doeken gewikkeld. Aan de mond is het kind een beetje bebloed.

Vechtende boeren voor een herberg, Hans Bol, 1550-1593, PK.OP.00068

Amokmakers maken het te bont

Vensters ingegooid

Vorige week tijdens de nacht van zondag 24 juli 1608 gingen vandalen zich te buiten aan geweld tegen de wacht. Ook toevallige omstaanders deelden in de klappen. Ze vernielden deuren en huizen en gooiden op verschillende plaatsen vensters in.

Verbod op samenscholing

Stad verstrengt maatregelen

Door de aanhoudende dreiging heeft het stadsbestuur samenscholingen na de avondklok verboden. Na tien uur ’s avonds mag niemand met meer dan twee of drie personen tegelijk de straat op. Jongeren vallen onder dezelfde maatregel als ouderen, man of vrouw.

Verplichte registratie verloopt moeizaam

Een waard getuigt

Sinds kort zijn herbergiers verplicht om elke avond op het stadhuis te melden wie bij hen logeert. Aanleiding zijn de feestelijkheden bij de Blijde Inkomst van de Frans van Anjou, de nieuwe Hertog van Brabant.

Net binnen

Maskers niet toegelaten op straat

Net binnen

Tijdens de donkere dagen van december luidt de avondklok van halfzeven tot zeven uur. Nadien mag niemand zich zonder licht op straat begeven. Nieuw is het verbod om gemaskerd de straat op te gaan. Helaas houdt niet iedereen zich aan deze maatregelen.

Nachtverbod voor schepen

Net binnen

Het is schepen voortaan verboden om ’s nachts aan te leggen aan de kaaien of stadsmuren.

Militairen moeten stad verlaten

Net binnen

Het is soldaten en hun oversten niet langer toegestaan om na hun diensturen in de stad te overnachten.

UITGELICHT

Wacht de nacht nog op de wacht?

Uitgelicht

Wat loop er mis met de nachtwacht? De laatste tijd is er veel te doen over de bezetting van de Rondewacht. Wakers verzaken steeds meer aan hun plicht om de stad ’s nachts te beschermen.

Stadsdrukker in slechte papieren

Uitgelicht

Een nieuwe premie van de stad Antwerpen redt de drukkerij van ondernemer Christoffel Plantijn van de ondergang.

Ook interessant

Drukken bij kaarslicht

Nachtwerk en brandgevaar in de Plantijnse drukkerij

In de winter werkten de gezellen van de Plantijnse drukkerij ook in de donkere ochtend- en avonduren. De verlichting met kaarslicht deed het brandgevaar aanzienlijk toenemen. Daarom hechtten de meesters van de Gulden Passer een groot belang aan brandpreventie. Aan de hand van archiefstukken illustreert archivaris Kristof Selleslach hoe men in de donkere uren brandveilig werkte.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief