Overslaan en naar de inhoud gaan

Huis vol creatief talent

Dubbelexpo Impressed by Plantin & Papieren Stad

Op haar hoogdagen krioelde het in de drukkerij van productief creatief talent. Onze bijzondere collecties blijven ook vandaag inspireren. Het Museum Plantin-Moretus engageerde in 2020 verschillende kunstenaars om nieuw werk te creëren geïnspireerd op de collectie en de actualiteit. Ontdek hun creaties tijdens deze dubbelexpo.

Net gemist?

Niet getreurd. Bezoek de dubbelexpo 'Huis vol creatief talent' nu virtueel.

Bekijk deze virtuele tour beeldvullend

 

Een dubbelexpo

De uitgeverij van Christoffel Plantijn en de familie Moretus was altijd al een plek van inspiratie en creativiteit. De indrukwekkende collectie blijft kunstenaars en artistiek talent prikkelen. Net zoals de drukkerij in de 16de en 17de eeuw intellectuelen en ambachtslieden verenigde, verbindt het museum elke dag mensen in creatieve projecten. Het Museum Plantin-Moretus nodigde daarom creatieve professionals uit om met de indrukwekkende collectie en de actualiteit aan de slag te gaan. 

Tijdens deze dubbelexpo Impressed by Plantin & Papieren Stad ontdek je voor het eerst het unieke werk van deze creatieven. 

 

Impressed by Plantin

Kunstenaars geïnspireerd door de indrukwekkende collectie houtblokken

Met Impressed by Plantin zet het Museum Plantin-Moretus de indrukwekkende collectie houtblokken in de kijker. Maar liefst 14.000 houtsneden telt de collectie van het Museum Plantin-Moretus. Stuk voor stuk puur vakmanschap, meesterlijk in hout uitgesneden tekeningen. Plantin en zijn opvolgers illustreerden hiermee eeuwenlang hun boeken.

De afdrukken van al deze houtblokken zijn vrij beschikbaar in hoge resolutie. Iedereen kan er mee aan de slag gaan. Ideeën nodig voor een eigen creatie? We vroegen alvast verschillende creatievelingen om met de collectie aan de slag te gaan.

Meer ontdekken over deze houtblokkencollectie >

Expo 'Huis vol creatief talent'

Victoriano Moreno voor het Museum Plantin-Moretus

Acht Antwerpse ambassadeurs kregen carte blanche

Begin 2020 liet het Museum Plantin-Moretus acht Antwerpse kunstenaars nieuw werk creëren geïnspireerd op de indrukwekkende collectie houtblokken. Het creatieproces van Stephanie Specht, Charlotte Dumortier & Karen Spiessens, Eltipo, Jasper van Gestel, Axel Goossens en Flor en Ludovik van Atelier 11 kon je een jaar lang volgen op onze sociale media. In maart, tijdens deze dubbelexpo, onthullen we de creaties van deze ambassadeurs voor het eerst. Mis het niet.

Meer weten over deze ambassadeurs >

Expo 'Huis vol creatief talent'

Victoriano Moreno voor het Museum Plantin-Moretus

The Print Project

Het Museum Plantin-Moretus en Supercollect zetten eind vorig jaar 20 vormgevers aan het werk. Onder meer Dzia, Isabella Le Tutour, Mellon en Gilles De Brock lieten zich inspireren door de houtsneden en ontwierpen een unieke print. De prints werden in december als timed open edition online verkocht. Supercollect drukte de prints met oog voor bijzondere materialen en technieken in hun atelier in Antwerpen. Ontdek alle 20 prints in één oogopslag tijdens deze dubbelexpo. 

Meer lezen over The Print Project >

 

Papieren Stad

Antwerpen 2020 door de ogen van 5 jonge grafische kunstenaars

Met zijn rijke collectie tekeningen en prenten behoort het prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus tot de 50 belangrijkste ter wereld. Binnen onze verzameling tekeningen en prenten bestaat onder andere een lange traditie van de iconografie van Antwerpen en portretten.

Het museum onderstreept het belang van het stimuleren van kunstenaars om vanuit een eigentijdse blik de stad en zijn bewoners vast te leggen op papier. Het Museum Plantin-Moretus vroeg daarom 5 jonge kunstenaars om het Antwerps straatbeeld in het bijzondere jaar 2020 op papier te zetten.  

Adriaan Marin, Emma Verhulst, Imge Özbilge, Jordi Santiago Evans en Toon Verbraeken creërden tekeningen en prenten geïnspireerd op vragen als: Hoe ervaar ik de immer evoluerende stad? Word ik geboeid door architectuur of stedelijke infrastructuur of zijn het juist de mensen die me aanspreken? Of roept het jaar 2020 bij mij vooral beelden op die te maken hebben met de stad in lockdown, met verlaten straten en terrassen en mensen met mondkapjes?

Kijk tijdens deze dubbelexpo door de ogen van deze 5 jonge makers naar de stad Antwerpen en haar bewoners anno 2020.

Meer lezen over Papieren Stad >

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief