Overslaan en naar de inhoud gaan

Brusselse wandtapijten of Gobelins

Op deze Brusselse wandtapijten volgt u het verhaal van Thomiris. Deze koningin uit het noorden van Iran nam het op tegen Cyrus. En won. De moedige koningin van een klein volk versloeg de grote Perzisch koning.

Dapperheid loont

Verhalen uit de Oud-Griekse mythologie of geschiedenis in de 16e eeuw zijn zeer geliefd in volle renaissance. U vindt ze onder meer op deze Brusselse wandtapijten. Dikwijls brengen wandtapijten een moraliserende boodschap. In de onderzoom van een kleed staat de naam 'Thomiris'. Zij was de koningin van de Massageten, een klein volk dat het tegen de grote Cyrus opnam. Thomiris doodde de Perzische koning. De tapijten vertellen scènes uit haar leven. De moraal achter het verhaal? Dapperheid en moed lonen.

 

Overgenomen

Deze gobelins - oorspronkelijk drie grote en een klein - zijn niet besteld door de Moretussen. Ze werden door een van hen overgenomen van de eerste opdrachtgever, de familie Losson-van Hove. In de later aangebrachte 17e-eeuwse boorden is in opdracht van een vroege Moretus hun wapen verwerkt, net als de passer van Plantin bovenaan.

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief