Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Sigrid Spinnox

De winkel

Deze winkel is met zijn balie en kasten nog volledig ingericht voor de ‘boek’verkoop. Inclusief de geldweegschaaltjes voor de controle van zilveren en gouden munten. Het was Balthasar I Moretus die de boekwinkel in 1639 van de Kammenstraat naar hier verhuisde.

De boekwinkel werd pas in 1639 door Balthasar I Moretus vanuit de Kammenstraat in het huis ‘De Gulden Passer’ ondergebracht. Aanvankelijk bevond hij zich in de westvleugel, waar nu de proeflezerskamer is (nr. 9), los van de drukkerij. Pas rond 1700 verhuisde de winkel naar deze ruimte aan de Heilige Geeststraat. Potentiële kopers hoefden dan niet langer op de binnenplaats te komen.

 

Verboden te lezen

Wie nog langs de Heilige Geeststraat zou binnenkomen, ziet er een affiche hangen van de beruchte Index van Verboden Boeken, de ‘ Librorum prohibitorum Index’. Plantin zelf drukte die in 1569, in opdracht van de Spaanse hertog van Alva. Samensteller is de biechtvader van de Spaanse koning Filips II, Benedictus Arias Montanus. Hij werkte in deze periode intens samen met Plantin. Verboden te lezen waren onder andere: eigen publicaties van Plantin, waaronder werk van Erasmus.

 

Geen boeken maar vellen

De boeken werden hier ‘in albis’ – in losse bladen – verkocht. Voor ingebonden boeken moest de koper beroep doen op een boekbinder.

 

Nog volledig ingericht

Deze winkel is met zijn balie en kasten nog volledig ingericht voor de ‘boek’verkoop. Inclusief de geldweegschaaltjes voor de controle van zilveren en gouden munten. De boekwinkel was gericht op de detailhandel. Plantin zette via de Frankfurter Buchmesse een internationale distributienet van boekhandelaars op. Zij waren zijn grootste afnemers. 

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief