Overslaan en naar de inhoud gaan

INDRUKWEKKEND!

De collectie houtblokken van de Plantijnse drukkerij

Het museum bewaart een indrukwekkende collectie van bijna 14.000 houtblokken, waarmee in de Plantijnse drukkerij boekillustraties en andere decoratieve elementen werden afgedrukt. De houtsnede-techniek is een hoogdruktechniek, net zoals het drukken van teksten met losse loden letters. Daardoor konden tekst en beeld in één drukgang tegelijk worden afgedrukt.

Genummerd en afgedrukt

In de jaren ’60 van de 20ste eeuw werden alle blokken systematisch geordend, individueel genummerd en afgedrukt. Al deze prentjes werden gebundeld in vijf dikke boeken, die in de leeszaal doorbladerd konden worden.

Recent hebben we al deze afdrukken digitaal beschikbaar gemaakt, zodat iedereen online kan grasduinen (via trefwoorden) in deze rijkdom aan beeldmateriaal.

Bewaring gegarandeerd

Om de bewaring van de houtblokken op lange termijn te garanderen, werd de omvangrijke collectie 60 jaar geleden behandeld met een product tegen houtworm. Jaren later blijkt het product heel effectief, maar helaas ook giftig voor de mens. Daardoor zijn er extra voorzorgsmaatregelen nodig bij het manipuleren van de houtblokken.

Dankzij projectsubsidies van de Vlaamse Gemeenschap zijn alle houtblokken in 2019-2020 digitaal gefotografeerd. Zo hebben onderzoekers van over de hele wereld online toegang tot deze uitzonderlijke collectie.

Beschrijven om te kunnen opzoeken

Om makkelijk te kunnen zoeken in deze enorme collectie, worden alle houtblokken afzonderlijk beschreven in onze collectie-databank. Dit is een werk van lange adem, dat we enkel kunnen realiseren dankzij de hulp van vrijwilligers en stagiairs.

De grote diversiteit aan onderwerpen vraagt om een specifieke aanpak van de verschillende deelcollecties:

  • Decoratieve initialen en andere letters (33%)
  • Botanische illustraties (29%)
  • Andere wetenschappelijke illustraties (8%)
  • Religieuze illustraties (8%)
  • Historische illustraties (8%)
  • Emblemata (8%)
  • Sierlijsten, sluitstukken en andere ornamenten (6%)

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief