Overslaan en naar de inhoud gaan

Acht Antwerpse kunstenaars krijgen carte blanche

Ambassadeurs maken nieuw werk geïnspireerd op collectie houtblokken

Acht Antwerpse kunstenaars gaan deze zomer aan de slag met de indrukwekkende collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus en creëren nieuw werk.

Dat de collectie houtblokken inspireert, lieten we eerder al zien met nieuwe mondmaskers, wenskaarten voor Vaderdag en het gezelschapsspel Dodobord. Nu gaan we een stapje verder en vragen we acht Antwerpse creatieven om met onze houtblokkencollectie nieuw werk te creëren. We geven deze ambassadeurs volledige vrijheid en zetten zo het werk van Christoffel Plantijn verder. Christoffel stond er immers om bekend - en was om die reden ook erg geliefd - zijn entourage uit te dagen en zo steeds straffer werk te publiceren.

"Deze acht Antwerpse ambassadeurs hebben elk hun eigen specialiteit: grafische vormgeving, illustratie, juweelontwerp, typografie, animatie, 3D paper art. Ze krijgen carte blanche om nieuw werk te creëren met de collectie houtblokken." 
Joost Depuydt, conservator houtblokkencollectie

 

Acht kunstenaars 'impressed by Plantin'

 

foto: Victoriano Moreno

Vandaag laten we je graag kennis maken met onze eerste ambassadeur: grafisch vormgever Stephanie Specht bijt de spits af. Na heel wat omzwervingen, onder andere New York en Kaapstad, nestelt ze zich in haar thuisstad Antwerpen. Hier bouwt ze haar eigen stijl verder uit onder Specht Studio. Haar wereldwijd geprezen werk kenmerkt zich door minimalisme, een liefde voor fonts en spitsvondige illustraties en designs. De houtsnedeblokken van Christoffel Plantin zullen een geweldige bron van inspiratie zijn voor haar nieuwe ontwerpen.

"In mijn werk is typografie heel belangrijk. Ik volg de trends op dat vlak op de voet. Klassieke letters uit de collectie van het museum kan ik echt appreciëren. Te weten dat die toen met de hand uit hout uitgesneden werden. Met zulke precisie. Echt vakmanschap."
Stephanie Specht, grafisch vormgever

 

Behalve Stephanie Specht, engageren ook Charlotte Dumortier en Karen Spiessens, Dirk Claessen 'Eltipo', Axel Goossens, Flor Janssens en Ludovik Colpaert Atelier 11 en Jasper Van Gestel zich als ambassadeur van de collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus. Maak de komende dagen hier kennis met de ganse ploeg ambassadeurs en op onze Facebook en Instagram.

 

De creaties 

Het eindresultaat blijft een verrassing tot maart 2021. Dan tonen de kunstenaars hun creaties graag tijdens een showmoment. 

 

Ga zelf aan de slag met de collectie

 

De collectie houtblokken staat in hoge resolutie online op www.impressedbyplantin.be. Om te bekijken, te downloaden en te creëren. Ontwerp bijvoorbeeld je eigen briefpapier (check dan zeker deze tutorial), print de illustraties op zelfklevend papier en decoreer je agenda (download hier onze template), teken ze over met een textielstift op een katoenen tas of print ze op strijkpapier en pimp je witte t-shirt. De toepassingen zijn oneindig.

"Deze indrukwekkende collectie is een ware inspiratiebron voor creatieve zielen.  De gehele collectie staat nu online. Niet alleen professionals vinden hun weg naar de houtsneden. Iedereen kan de illustraties in hoge kwaliteit downloaden en er creatief mee aan de slag gaan."
Iris Kockelbergh, directeur

Deel je creaties zeker met ons op sociale media. Vergeet dan niet #impressedbyplantin te vermelden. We delen de leukste creaties graag op onze kanalen.

Maar wees gewaarschuwd. Wie begint te scrollen door de illustraties, is meteen een paar uur zoet.

Onze ambassadeurs

De 8 van Impressed by Plantin: Stephanie Specht

Grafisch vormgever Stephanie Specht engageert zich om nieuw werk te creëren geïnspireerd op de collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus. Minimalisme, een liefde voor fonts en spitsvondige illustraties kenmerken haar werk.

De 8 van Impressed by Plantin: Axel Goossens

Papierkunstenaar Axel Goossens engageert zich om nieuw werk te creëren geïnspireerd op de collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus. Vandaag beginnen veel ideeën op papier en eindigen ze digitaal. Goossens keert dit om en maakt van papier het eindresultaat.

De 8 van Impressed by Plantin: Jasper Van Gestel

Illustrator, schilder en kinderboekenauteur Jasper Van Gestel engageert zich om nieuw werk te creëren geïnspireerd op de collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus. Zijn stijl is zeer herkenbaar: eenvoudige vormen, strakke lijnen en zijn eigen typische elementen.

De 8 van Impressed by Plantin: Atelier 11

Juweelontwerpers Flor en Ludovic van Atelier 11 engageren zich om nieuw werk te creëren geïnspireerd op de collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus. Zij ontwerpen juwelen die tot in de details kloppen. Elk juweel vertelt een deel van het verhaal. Daarom brengen ze hun nieuwe collecties pas uit wanneer de tijd daar rijp voor is, niet om mee te zijn met de mode.

De 8 van Impressed by Plantin: Eltipo

Grafisch kunstenaar Eltipo engageert zich om nieuw werk te creëren geïnspireerd op de collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus. Eltipo is gespecialiseerd in typografie, illustratie, grafisch ontwerp en muurschilderingen.

De 8 van Impressed by Plantin: Charlotte Dumortier en Karen Spiessens

Illustrator Charlotte Dumortier engageert zich om nieuw werk te creëren geïnspireerd op de collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus. Ze werkt liever samen dan alleen, en dus riep ze voor dit project de hulp in van Karen Spiessens van zeefdrukkerij Atelier Van deZon.

Bekijk ook

Impressed by Plantin

collectie houtsneden online

Maar liefst 14.000 houtsneden telt de collectie van het Museum Plantin-Moretus. Stuk voor stuk staaltjes van echt vakmanschap, van meesterlijk in hout uitgesneden tekeningen. Je ontdekt ze hier in hoge resolutie. Om te bekijken, downloaden, inspireren en creëren. Be impressed!

The Print Project

Dit zijn de 20 prints

De collectie van het Museum Plantin-Moretus blijft inspireren. Het Museum Plantin-Moretus en Supercollect zetten 20 creatieven aan het werk. Zij creëerden een print geïnspireerd op de indrukwekkende collectie houtblokken. Dit is het resultaat!

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief