Overslaan en naar de inhoud gaan

Manuscripten

De collectie van het museum telt 638 handschriften en gaat van de negende tot de achttiende eeuw. De basis van de verzameling werd gelegd door Christoffel Plantin zelf. De Moretussen breidden de verzameling uit.

Carmen Paschale van Sedulius (860 na C.)

Het oudste manuscript in het Museum Plantin-Moretus is een 9de-eeuwse parel van auteur Caulius Sedulius. Rond 860 werd zijn ‘Carmen Paschale’ – een Paaslied – in een Luiks schrijfatelier op schrift gezet. Christoffel Plantin erfde het in 1581.

De kronieken van Froissart

Jean Froissart was een Franstalig historicus uit de 14de eeuw. Zijn kronieken geven een goed beeld van de Vlaamse miniatuurkunst in de middeleeuwen. Ze vormen een belangrijke informatiebron over de Honderdjarige Oorlog.

De Wenceslasbijbel

De Wenceslasbijbel is een tweedelig handschrift met de tekst van de bijbel, geschreven in 1402 en 1403. Dit manuscript de luxe met adembenemende decoratie werd gemaakt in opdracht van Konrad van Vechta, muntmeester van koning Wenceslas IV van Bohemen. Deze twee bijbelvolumes werden in of na 1805 verworven. Het zijn de topvoorbeelden van verluchte handschriften in de verzameling die Plantin en de Moretussen aanlegden.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief