Opsporing verzocht
NAAM: Veulemans, Reynier
PLAATS DELICT: Antwerpen, Meistraat achter Lammekensrame
DATUM: 19 januari 1604
De stad is op zoek naar een jongeman, die luistert naar de naam Reynier Veulemans. Hij is lang van gestalte en had op het moment van de feiten een opvallende rode baard.
Wie de voortvluchtige man kan aangeven bij het gerecht, krijgt een beloning van 50 gulden.
Het gebod
19 januari 1604, Jan I Moretus, Antwerpen
nr. A 2010 II/294
Lees de transcriptie hier >
Samenvatting
Op 19 januari 1604 vaardigt het stadsbestuur van Antwerpen een opsporingsbericht uit naar aanleiding van een inbraak in de woning van Peter van Couwenberge in de Meistraat achter de Lammekensramen. Gezocht wordt een zekere Reynier Veulemans, geboren in Sint Truiden, groot van gestalte met een rosse baard. Zijn daden kunnen niet ongestraft blijven. Daarom verbiedt het stadsbestuur om deze man onderdak te geven, te verstoppen of te helpen. Een beloning van 50 (carolus)gulden wordt gegeven aan wie de man kan aangeven.
Getekend: G[oris / Joris] Kieffel[t], stadssecretaris.
Wist je dat
Een versierde aanhef
Veel geboden beginnen met de aanhef ‘Alsoo…’. De A komt dus vaak voor als versierde beginletter.
In dit geval gaat het om een ontwerp van de beroemde letterontwerper Hendrik van den Keere. Op 6 mei 1578 geeft hij het letterset aan Plantijn, met de naam '60 Cadeaulx de 5 lignes daugustine petite'. De letters zijn in palmhout gegraveerd en op een eikenhouten schacht gelijmd.
De gebruikte initiaalletter A bevindt zich nog steeds in het museum (MPM.HB.13598). Ook de houten letterstempels bleven bewaard (MPM.ST.079). De stempels worden in het zand gedrukt en vervolgens worden in deze zandvorm de letters gegoten.
In de collectie houtblokken bevinden zich 59 loden letters die volgens deze werkwijze gegoten zijn (MPM.HB.13597-13655).
Afbeelding initiaal en houtblok