Overslaan en naar de inhoud gaan
Drukkersmerk van de Officina Plantiniana, ontwerptekening door Peter Paul Rubens

Rubens en het barokboek

Peter Paul Rubens en Balthasar I Moretus waren vrienden én werkpartners. Rubens ontwierp voor Moretus tal van titelbladen en boekillustraties. Hun intensieve samenwerking leidde tot de geboorte van het barokboek. Vanuit de Zuidelijke Nederlanden kreeg het overal in Europa navolging.

Van pure decoratie naar inhoud

In de 16e eeuw waren de titelbladen van boeken vooral decoratief. Ze hadden weinig binding met de tekst. Rubens en Balthasar I Moretus brachten daar verandering in. Op hun titelpagina’s waren typografie en inhoud op elkaar afgestemd. Daarbij gebruikten ze dikwijls allegorische voorstellingen. Vanuit Antwerpen en de Zuidelijke Nederlanden veroverde het barokboek de rest van Europa.

 

Opera omnia

Het titelblad van de ‘Opera omnia’ van Justus Lipsius uit 1637 is daar een treffende illustratie van. Rubens tekent er de bustes op van Seneca en Tacitus, de twee meest belangrijke Latijnse auteurs over filosofie en politiek.  En dat zijn net de twee thema’s die de ‘Opera omnia’ beheersen. Andere figuren en voorwerpen op het titelblad verwijzen dan weer naar andere onderdelen uit de ‘Opera omnia’. Zo staan de wapens onder de titel voor het werk ‘De Militia Romana’, een boek van Lipsius over de Romeinse krijgskunde.

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief