Overslaan en naar de inhoud gaan
Jan Blauwbaardstoren aan de Sint-Jansvliet, Jozef Linnig, 1886

Sluikstorten in de vlieten

De bewoners zijn het beu

Een regelrecht schandaal, noemen ze het. Een aanfluiting van hun anders zo opgeruimde buurt. De bewoners langs de ruien en vlieten lachen er al lang niet meer mee.

Vannacht was het weer prijs. De nachtwerkers hebben de toiletten in de stad geruimd en de beer illegaal geloosd in de ruien en de vlieten. Zoals het hen het beste uitkwam. ‘Nochtans is dit bij wet verboden,’ weet de voorzitter van het buurtcomité te vertellen. Inderdaad, lozen mag enkel aan de Sint-Jansvliet. Bovendien benadelen ze hiermee de mensen van de reinigingsdienst, van het zogenaamde Mooimeierschap. ‘Deze moosmeesters betalen zelfs pacht aan de stad om de mest te mogen scheppen. Je reinste broodroof ‘, aldus nog de voorzitter. ‘En voor ons een onhoudbare stank,– erger nog – een gevaar voor de volksgezondheid’,  beamen de omstaanders. Om het aanslepende probleem voor eens en voorgoed op te lossen heeft de stad een strenge straf opgelegd: de illegale lozers verliezen hun poorterschap en krijgen een boete van 3 Vlaamse ponden.

Antwerpen, 16 januari 1610

 

Het gebod

 

16 januari 1610, Jan I Moretus, Antwerpen Nr. A 2010 II/363

16 januari 1610, Jan I Moretus, Antwerpen
Nr. A 2010 II/363
Lees de transcriptie hier > 

Samenvatting

Ondanks eerder verbod voor de nachtwerkers om vuilnis te storten in ruien en vlieten naargelang het hen het beste uitkomt, is het toch weer voorgevallen. Met alle ongemakken vandien: stank en infectiegevaar en vooral broodroof van de pachters van de ‘reinigingsdienst’. Het stadsbestuur verbiedt de nachtwerkers nogmaals ten strengste om vuil (‘beer’) te storten in ruien en vlieten. Ze moeten dit zoals vanouds in de Sint-Jansvliet of op de Sint-Jansvlietplaats (?) doen. De opgelegde straf zal de verbeurdverklaring van hun poorterschap zijn en een boete van drie Vlaamse ponden, waarvan één deel bestemd voor de heer, één deel voor de stad en één deel voor diegene die de overtreding signaleerde.

Getekend Philip Rubens, stadssecretaris. 1 februari 1610.

 

Wist je dat

Rubens, broer van …

De stadssecretaris zet zijn naam onder elk gebod. In dit geval gaat het om Philip Rubens, de oudere broer van de schilder Peter Paul Rubens. Philips was stadssecretaris van 14 januari 1609 tot zijn overlijden in 1611.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief