Overslaan en naar de inhoud gaan

URBS Antverpia

Dit stadsplan van Virgilius Bononiensis toont de ontwikkeling van Antwerpen op haar hoogtepunt. Het is de grootste en meest gedetailleerde Antwerpse plattegrond uit de zestiende eeuw. Met een interactief plan maakt het museum u wegwijs in het Antwerpen anno 1565.

Unieke bron

Het museum bezit het enige nog bekende exemplaar van dit stadsplan. Het is een unieke bron voor de ontwikkeling van de stad Antwerpen op een moment dat ze op een hoogtepunt stond. Dit plan is de grootste en meest gedetailleerde plattegrond die we uit de zestiende eeuw kennen.

 

Twintig houtsneden

Het ontwerp is van Virgilius Bononiensis, een Antwerpenaar met vermoedelijk Italiaanse roots. De drukker was dan weer een Antwerpse Diestenaar, Gillis I Coppens. Eigenlijk is het geheel een collage van twintig ingekleurde houtsneden. Rechts onderaan schreef de toenmalige stadssecretaris Cornelius Grapheus een lofzang op zijn stad.

 

Verval na 1585

Tot 1585 bleef Antwerpen een toonaangevend centrum voor het drukken van atlassen, land- en zeekaarten, kosmografieën, … Na de val van Antwerpen nam Amsterdam die rol over. Dat was te wijten aan de braindrain van vooral Antwerpse migranten.

 

Interactieve informatie

Hoe maak je een historische plattegrond leesbaar voor een ruim publiek? Het museum biedt u een interactief plan met bijkomende informatie over Antwerpen in 1565: het gerecht, de armenzorg, de kerken en kloosters, de nijverheid, de pakhuizen,.... Ook het stratenpatroon van toen kan u vergelijken met het huidige.

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief