Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbod op samenscholing

Stad verstrengt maatregelen

Door de aanhoudende dreiging heeft het stadsbestuur samenscholingen na de avondklok verboden. Na tien uur ’s avonds mag niemand met meer dan twee of drie personen tegelijk de straat op. Jongeren vallen onder dezelfde maatregel als ouderen, man of vrouw.

Wie zich op straat begeeft moet een lichtlantaarn bij zich hebben. Toortsen of fakkels of een ander groot licht zijn niet toegestaan. De wacht kijkt nauwgezet toe om overtreders te beboeten. Wie de 6 Carolus gulden niet betaalt, riskeert een gevangenisstraf.

Bijkomend heeft het bestuur alle avondfeesten voor bruiloften en banketten verboden. Feesten kan enkel nog ’s middags.

Antwerpen, 13 juli 1581

 

Het gebod 

 

13 juli 1581, Christoffel Plantijn, Antwerpen Nr. A 1844/ 58, L 34 (45 kopies)

13 juli 1581, Christoffel Plantijn, Antwerpen
Nr. A 1844/ 58, L 34 (45 kopies)
Lees de transcriptie hier > 

Samenvatting

Het stadsbestuur verbiedt ten strengste om na 10 uur ’s avonds zich op straat te begeven met meer dan 2 of 3 personen? tenzij van ambtswege. Enkel het dragen van een lantaarn met licht is toegelaten, geen fakkels of toortsen. Daarop rust een straf van 6 carolusgulden. Het is ook verboden om ’s avonds bruiloftsfeesten of banketten te houden. Dit alles tot nader order.

Getekend: Dionisius Vander Neesen, toenmalig stadssecretaris. 13 juli 1581.

 

Wist je dat

Bewogen periode

Antwerpen beleeft bange tijden. Tussen 1579 en 1585 kent Antwerpen een calvinistisch bestuur en is ze zowat de hoofdstad van de Nederlandse opstand. Op 1 juli 1581 wordt de rooms-katholieke godsdienst zelfs verboden. Ondertussen voert Alexander Farnese, de hertog van Parma, strijdt in de Nederlanden om het Spaanse gezag te herstellen.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief