Overslaan en naar de inhoud gaan
label beschermd monument aan gevel museum Plantin-Moretus foto: Ans Brys

Versterkte bescherming

Het Museum Plantin-Moretus behoort tot een select gezelschap. Mocht er een gewapend conflict uitbreken, dan geniet het van versterkte Unesco-bescherming. En zo bestaan er maar tien sites in de wereld.

Het museum Plantin-Moretus is de trotse eigenaar van het blauwe schild

 

Versterkte bescherming

In de loop van 2012-2013 werkten het agentschap Onroerend Erfgoed en het agentschap Kunsten en Erfgoed een dossier uit voor de aanvraag van een versterkte Unesco-bescherming van het Museum Plantin-Moretus. Dit past binnen het Verdrag van Den Haag inzake de bescherming van cultuurgoederen in geval van gewapend conflict. In 2002 werd het bedrijfsarchief van het Museum Plantin-Moretus opgenomen in de lijst van het Unesco-werelderfgoed.

Sinds België in 2010 het Verdrag van Den Haag ratificeerde, maakte een Belgische werkgroep binnen de Interministeriële Commissie voor Humanitair Recht (ICHR) er werk van om het verdrag op te volgen en te implementeren. Naast Vlaanderen beslisten ook het Waalse en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot de opmaak van een kandidaat-dossier voor versterkte bescherming.

 

Select gezelschap

In maart 2013 werden drie dossiers ingediend bij Unesco: het Horta museum voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de vuursteenmijnen van Spiennes voor het Waals en het Museum Plantin-Moretus voor het Vlaams Gewest. Momenteel zijn er 10 Unesco-Werelderfgoedsites met versterkte bescherming, waarvan 3 in België.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief