24.04.2015 - 16.08.2015
Geschiedenis en cartografie gingen bij Ortelius hand in hand. Geografie was voor hem het oog van de geschiedenis.
Eerste atlas
Ortelius gaf in 1570 de eerste wereldatlas uit, het ‘Theatrum Orbis Terrarum’. Maar hij was ook de eerste die met historische kaarten uitpakte. Ortelius had een bijzondere belangstelling voor de klassieke oudheid en de Bijbelse geschiedenis. In zijn eerste editie van het Theatrum verwees hij al naar plaatsen in de oudheid. En zijn ‘Parergon’, een bundeling historische kaarten, toont de geschiedenis van de oudheid en van de Europese gebieden uit het Romeinse Rijk.
Reizen op zoek naar geschiedenis
Ortelius ging ook letterlijk op zoek naar de geschiedenis. Zo reisde hij naar Italië, waarover zijn ‘Itinerarium per nonnullas Galliae Belgicae Partes’ getuigt. En dichterbij bezocht hij plaatsen als Tongeren Trier en Metz. Ortelius verzamelde ook munten uit de Romeinse keizertijd.
Tentoonstelling
Dr. Dirk Imhof, conservator oude drukken, maakte voor het Rockoxhuis de tentoonstelling 'Abraham Ortelius, in de ban van de klassieke oudheid'. Hij gebruikte hiervoor voornamelijk stukken uit de collectie van het Museum Plantin-Moretus.
Waarom deze expo in het Rockoxhuis? Rockox en Ortelius waren vrienden en deelden hun passie voor het verzamelen van munten. Een portret van Ortelius sierde bovendien Rockox’ kunstkamer.
De tentoonstelling toonde een keuze uit de historische kaarten, samen met enkele van de gedrukte werken die Ortelius gebruikte om zijn kaarten samen te stellen. De bezoeker kon volgen hoe Ortelius zijn kennis verzamelde en visueel voorstelde op een kaart.