Overslaan en naar de inhoud gaan

Imge Özbilge

kunstenaar Papieren Stad

Deze bruggenbouwer met wortels in Oostenrijk en Istanbul verbindt moeiteloos west met oost, via mythologische figuren, Antwerpse iconen en heel veel details.

Als je net als ik opgroeit in verschillende culturen, kijk je anders naar een stad en haar bewoners. Ik hou ervan om bruggen te bouwen tussen die verschillende werelden, dus dit project was me dan ook op het lijf geschreven. Mijn fascinatie voor miniatuurkunst en mythologie kon ik hier perfect in verwerken. Research is mijn ding en ik liet me in het Museum Plantin-Moretus dan ook inspireren door de werelden van Bruegel, Rubens en Jacob van Werden. Tel daarbij een passie voor surrealisme zoals Bosch en Dali, en ik was vertrokken.

Mijn werken zijn gelaagd, letterlijk en figuurlijk: eerst was er een potloodtekening, dan gebruikte ik Oost-Indische inkt en tot slot kleurde ik ze in met aquarel. Het werk van de Grote Markt is heel gedetailleerd, als een Bruegeliaanse compositie met allerlei creaturen die je publiek geleidelijk aan ontdekt. Ik combineerde ook de legende van Brabo met de beschermende hand van Fatima, een klassiek Midden-Oosters symbool, met het Havenhuis op de achtergrond. Zo bouwde ik een brug over de Schelde, tussen Antwerpen en het Oosten.

Wie is Imge Özbilge?

Imge (33) werd geboren en groeide op in Oostenrijk en keerde later weer terug naar haar Turkse roots in het bruisende Istanbul, om er Kunstwetenschappen te gaan studeren. Met een Master in Animatie uit het Sint-Joost in Breda én het KASK op zak, en een bekroonde kortfilm die de officiële selectie haalde voor Cannes in 2017, mag deze jonge kunstenaar zich ook regisseur noemen.
Antwerpen is intussen al zes jaar haar thuis, waar ze via haar werk maar wat graag de grenzen van de multiculturaliteit opzoekt.

www.imge.be

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief