Overslaan en naar de inhoud gaan
portretten van Seneca in de Justus Lipsius kamer foto: Ans Brys

Rubensportretten

U vindt in het Museum Plantin-Moretus een uitgebreide verzameling van schilderijen. Bijna de helft daarvan zijn portretten van de familie. De schilder? Peter Paul Rubens!

Jeugdvriend

De huidige schilderijenverzameling van het museum telt onder haar 151 werken maar liefst 71 portretten. Het was de derde bedrijfsleider, Balthasar I Moretus, die zijn stadsgenoot en jeugdvriend Peter Paul Rubens vroeg om portretten te maken van zijn grootouders. Aan moederskant waren dat Christoffel Plantin en Jeanne Rivière. Ook zijn ouders – Jan I Moretus en Martina Plantin – vereeuwigde Rubens op doek.

 

Welgestelde burgers

Het portretteren van belangrijke familieleden kwam vaak voor bij welgestelde burgers. Ook huisvrienden werden geportretteerd, zoals de humanist Justus Lipsius. Bij erfenisverdelingen, vaak een moment waarop collecties worden opgesplitst, kwamen de portretten altijd toe aan de toenmalige bedrijfsleider. Zo bleven ze als geheel bewaard. De familie Moretus droeg veel zorg voor haar patrimonium.

 

Portret van Christoffel Plantin

Peter Paul Rubens was vriend aan huis bij Balthasar I Moretus. Die liet de barokschilder portretten maken van de familie Plantin – Moretus.

De stervende Seneca

Balthasar I Moretus was als humanist een grote bewonderaar van Seneca. Hij bestelde bij Rubens een schilderij over de Romeinse redenaar. De achterdochtige keizer Nero verplichtte Seneca in 65 na Chr. zichzelf te doden.

Portret van Jan I Moretus

Balthasar I Moretus bestelde bij Rubens het portret van zijn vader, Jan Moretus. Het behoort tot de eerste reeks van 12 werken die Balthasar I Moretus bestelde bij zijn jeugdvriend.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief