Overslaan en naar de inhoud gaan

Een duurzaam, geëngageerd museum

Duurzaamheid

Dat je de 16de-eeuwse uitgeverij van Plantijn vandaag kunt beleven als museum, is te danken aan eeuwenlange zorg. Zorg voor het gebouw, voor de bijzondere collecties, voor de unieke verhalen.

Respect als basis

Denken op lange termijn zat al in de ondernemersgeest van Plantijn en de Moretussen. Duurzaamheid is ook stevig verankerd in het museumbeleid. Aan de basis ligt respect: voor de traditie én voor de toekomst, voor het erfgoed én voor de planeet.

 

Structureel ingebed

Het Museum Plantin-Moretus is vandaag een duurzaam museum, in de brede zin van het woord. En dat willen we ook zo houden. Duurzaamheid blijft de rode draad in wat we doen, vandaag en morgen. Het is daarom een ‘horizontale doelstelling’ in ons beleid: we trekken dit door in élk aspect van onze werking. En hopen hiermee ook onze partners, bezoekers en leveranciers te inspireren.

 

Tweejaarlijks actieplan

In alle werkgebieden van het museum streven we naar duurzaamheid. Niet alleen bij de opbouw van nieuwe tentoonstellingen en de ontwikkeling van nieuwe activiteiten, maar ook bij alle aspecten van conservatie en restauratie. Het Museum Plantin-Moretus werkt om de twee jaar een concreet actieplan uit met duurzame actiepunten.

 

Beschermd gebouw, een uitdaging

Duurzaamheid is ook: zuinig omspringen met energie. Dat is voor een historisch gebouw met een beschermde architectuur niet altijd evident. Bij grotere werken zoals de herinrichting van 2016, de herstelling van de daken en de isolatie van de zolder kiest het museum bewust voor duurzame oplossingen, met effect op lange termijn. 

 

Langzaam conserveren als basisprincipe

Uit respect voor haar verleden houdt het museum plantin-moretus zich aan de principes van 'slow conservation'. Geen overdreven restauraties of transformaties, maar telkens kleine ingrepen. We proberen iets uit op kleine schaal, evalueren, sturen bij en passen dit verder toe. Zo bewaken testopstellingen met luchtbevochtigers en -ontvochtigers de optimale temperatuur voor de collectie. Het zijn bescheiden hulpmiddelen die leiden tot een verantwoord resultaat. Zonder het historisch karakter van het gebouw aan te tasten. 

 

Samen maken we het verschil

Klein beginnen, stap voor stap, dan opschalen én structureel samenwerken. Deze aanpak blijkt heel efficiënt. Daarom engageert het Museum Plantin-Moretus zich ook voor projecten op lokaal en internationaal niveau:

WerKlimaat

Spaarzaam omgaan met energie is iets waar alle medewerkers aan bijdragen. Daarom engageert het museum zich in het project 'werKlimaat' van stad Antwerpen. Het doel: energie besparen, vooral tijdens de winter, dankzij slimme energietips. Elke maand staat een ander thema in de kijker: besparen op licht, zuinig verwarmen, enkel printen wanneer nodig … onze energiemeester blijft alle collega's motiveren om bewust bezig te zijn met energie.

GreenTrack

Het Museum Plantin-Moretus is ook lid van GreenTrack: een netwerk van culturele organisaties die streven naar een duurzame kunstensector. De leden inspireren elkaar door kennis uit te wisselen over hun projecten, vooral gericht op ecologische thema's.

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (sdg’s)

In 2015 stelden de verenigde naties 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (sdg's oftewel sustainable development goals) op, om samen te werken aan mondiale duurzame ontwikkeling. Wij engageren ons als museum expliciet om deze sdg’s mee te helpen uitvoeren.

 

Doe je met ons mee?

Wil jouw organisatie ook een verschil maken? Maar weet je niet waar beginnen? Bekijk dan ook de acties groot en klein die het Museum Plantin-Moretus onderneemt voor meer duurzaamheid: Stap voor stap naar meer duurzaamheid.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief