Overslaan en naar de inhoud gaan
oma met kleinkind in de grote bibliotheek foto: Ans Brys

Over het museum

Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Hier vindt u de oudste drukpersen ter wereld, en nog veel meer ...

foto: Filip Dujardin

Tien redenen voor een bezoek aan Museum Plantin-Moretus

Waarom u Museum Plantin-Moretus niet mag missen.

Steun ons

Steun dit unieke UNESCO-Werelderfgoed. Word vriend, schenker of sponsor. Steun ons.

Prijzen en nominaties

In september 2016 heropende het volledig vernieuwde Museum Plantin-Moretus. Een succesverhaal. Ondertussen hebben we al heel wat mooie awards, nominaties en vermeldingen in onze prijzenkast staan.

Van lood tot pixel

Van lood tot pixel – Druk(r)evoluties in België verbindt vijf drukkerijmusea in België. Elk museum werpt een unieke blik op aspecten van het Belgische drukkersverleden.

manuscript

Onze collecties online

Ontdek de collecties van het Museum Plantin-Moretus online: museumcollectie, oude drukken en handschriften, prenten en tekeningen en archieven. En nieuw: 14.000 houtsneden in hoge resolutie.

foto: Ans Brys

Wat is er te zien?

Ontdek de magie van het museum. In paleis en drukkerij. In kamer en atelier. In letter en typografie. In de mooiste boeken.
Beleef hoe, lang vóór onze digitale tijd, woord en beeld al wereldwijd werden verspreid.

foto: Ans Brys

Wat is er te doen?

Zin in een ongewoon avontuur? Bezoek 's werelds best bewaarde drukkerij en geniet er van de intieme sfeer. Voor jong en oud, letterfreaks en boekenwurmen. Rondleidingen, tentoonstellingen, workshops en evenementen.

Sporen in de stad

De familie Plantin – Moretus liet vele sporen na in de stad Antwerpen en de districten. Verschillende straten kregen de naam van telgen van het geslacht Moretus.

Indrukwekkende leeszaal en functioneel depot

Over de architectuur

Restauratie en nieuwbouw van een leeszaal en depots.

Museum Plantin-Moretus in een notendop

Het Museum Plantin-Moretus is het eerste museum dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het is het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen.

insideout - DeMorgen bijlage

15.11.2017 | Op 15 november 2017 verscheen bij DeMorgen een bijzondere bijlage. Een katern volledig gewijd aan Museum Plantin-Moretus.

Dit was het openingsweekend

Op 30 september heropende Museum Plantin-Moretus na een grondige renovatie. Niet onopgemerkt, maar met luide trom en drie dagen feest.

Erfgoedbewakers

Organisatie

Christoffel Plantin bepaalde dat de Officina Plantiniana overging naar de meest competente kandidaat. De Moretussen kregen de leiding. Ze werkten elf generaties lang met kennis van zaken. Net als de medewerkers van het museum vandaag. Zij zorgen met trots voor het huis en de collectie. Maak kennis met hen en kijk even mee achter de schermen.

Onze vrijwilligers

Een aantal van onze vrijwilligers aan het woord over hun bijdrage in boek- en papierrestauratie en bij het prentenkabinet. En over hoe ze samen een centimeters dik 16de-eeuws boek vertaalde naar modern Nederlands.

Nieuws

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom museum Plantin-Moretus? Houd deze pagina dan goed in het oog!

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief